Rođena i odrasla u srcu Njujorka, mlada dama s korenskim povezanostima sa slovenskom tradicijom podelila je svoje duboke impresije nakon hrabrog koraka preseljenja u Srbiju. Iako je osećala snažnu povezanost sa slovenskim korenima, život u Srbiji joj nije pružio očekivano zadovoljstvo iz različitih razloga, a sledeća je priča o njenom putovanju.Moja priča počinje kao tipična Njujorčanka, rođena i odrasla sa snažnim slovenskim korenima. Fascinacija životom u inostranstvu započela je tokom mog boravka u Pragu 2008. godine tokom studija. Nakon povratka u SAD, diplomirala sam engleski kao drugi jezik, pripremajući se za ostvarenje svog dugogodišnjeg sna. Međutim, sudbina me odvela u drugom pravcu kada sam se zaljubila u svog najboljeg prijatelja iz srednje škole, koji je ostao verni stanovnik Long Ajlenda, čime su se mnoge stvari promenile.

Deset godina veze, ispunjene nezaboravnim trenucima i putovanjima Evropom, dovele su do sazrevanja i shvatanja da naše vrednosti i želje za zajedničkom budućnošću nisu usklađene. Razvod smo izabrali kao bolnu, ali nužnu odluku koja nam je omogućila da izgradimo svoje idealne živote odvojeno. To je bio trenutak kada sam osetila da dobijam drugu priliku za ostvarivanje svojih snova, a 2020. godine sam se konačno preselila u Srbiju.Moje prvo iskustvo sa Srbijom bilo je neočekivano i zanimljivo. Iako sam prvobitno planirala put u Prag, pandemija koronavirusa je promenila moje planove, ali Srbija je ostala otvorena za strane posetioce. Bez prethodnog iskustva i poznavanja srpske istorije i kulture, sletela sam u zemlju punu iznenađenja. Očarala me lepota srpskog sela, ali Beograd, glavni grad, me najviše impresionirao. Brinula sam se hoću li osetiti netrpeljivost zbog ratnih dešavanja, ali svi s kojima sam razgovarala bili su izuzetno ljubazni, otvoreni i radoznali.

Zbog ljubavi prema Beogradu i njegovoj blizini ostatku Evrope, odlučila sam kupiti stan od 50 kvadratnih metara u jednom od najpoželjnijih delova grada za otprilike 50.000 dolara. Kroz renoviranje, pretvorila sam ga u svoj dom.Preseljenje u Evropu nakon razvoda donelo je brojna zanimljiva iskustva. Upoznavanje ljudi u Srbiji bilo je posebno izazovno. Dok sam izlazila sa ljudima u Velikoj Britaniji, Italiji, Španiji, Grčkoj i drugim zemljama, nikada nisam doživela slične izazove. Srpska kultura romantičnih veza pokazala se tradicionalnom, s naglaskom na jasnim rodnim ulogama i težnji da muškarac bude glavni izvor prihoda. Ovaj koncept me iznenadio, jer sam kao Njujorčanka navikla na drugačije vrednosti.

Izlasci u Srbiji su drugačiji, sa snažnim fokusom na izgledu i tradicionalnim vrednostima. Muškarci u drugim delovima sveta su obično bili fascinirani mojim akademskim i karijernim postignućima, dok su mi muškarci u Srbiji često govorili da previše pričam ili me ignorisali. Ovaj jaz u komunikaciji predstavlja izazov za nekoga poput mene, koji je navikao na drugačiji pristup.Iako sam se zaljubila u Beograd, nije sve išlo glatko. Ispostavilo se da je teže uspostaviti veze u lokalnoj zajednici, a često sam se suočavala s osudama zbog svoje otvorenosti prema modernim vrednostima. Razgovori sa srpskim prijateljima često su bili ispunjeni suzama, dok su me podržavali, ali i ukazivali na kulturne razlike koje čine izazovno održavanje dubokih veza.

Život u inostranstvu može biti usamljen, a nostalgija za porodicom i prijateljima često je prisutna. Iako sam se radovala poseti svoje porodice, retko ko od njih je došao da me poseti, čime sam se suočila s neobjašnjivim osećajem usamljenosti. Beograd, iako ima direktan let iz Njujorka, nije doživljen kao privlačna destinacija, što dodatno otežava dolazak prijatelja i porodice. Nostalgija za kućom i prijateljima čini me da razmišljam o svojoj odluci o kupovini stana i želji da sam možda trebala biti strpljivija i istraživati druge opcije pre nego što sam donela tako važnu odluku. Kirija i troškovi života u Beogradu su znatno niži u poređenju s drugim evropskim gradovima, što mi je omogućilo da štedim novac, ali mi iznajmljivanje možda pruža više slobode za istraživanje drugih mesta pre nego što se konačno smestim.Život kao digitalni nomad postavlja nove izazove, posebno u vezi s pronalaženjem prave ravnoteže između karijere, porodice i ljubavi. Iako sam se trudila da prilagodim svoje ciljeve i pronađem sreću, često osećam da sam “zaglavljena” u mestu, između Srbije i želje za istraživanjem novih destinacija.

I na kraju, da sam bila strpljivija i pažljivija u istraživanju opcija, možda bih izbegla neke od izazova koji su me snašli u Beogradu. Mogućnosti koje su se pojavile nakon mog razvoda, poput programa digitalnih nomadskih viza u drugim zemljama EU, možda bi bile bolje iskorišćene da sam bila strpljivija i pažljivija u donošenju odluka.Uprkos svim izazovima, verujem da se sve dešava s razlogom i da će put kojim sam krenula nakon razvoda dovesti do ostvarenja mojih snova. Nostalgija za domom i prijateljima će ostati, ali sam sigurna da će se vremenom pronaći rešenje koje će me usmeriti ka sreći i ispunjenju.

Preporučujemo