Oče Majkla Džordana, Džejms Džordan, nesrećno je izgubio život u svom ekskluzivnom “Leksus” automobilu tokom leta 1993. godine. Naime, 22. jula iste godine, napustio je porodični dom u pitoresknom predgrađu Šarlota, poslednji put se rastavši sa svojom suprugom Deloris. Džordan senior seo je za upravljač svog prepoznatljivog crvenog “Leksusa” i uputio se putem ka sahrani dugogodišnjeg prijatelja. Nažalost, to je bilo poslednje što su članovi njegove porodice videli.Tragični događaj odigrao se kada je Džordan senior odlučio napraviti pauzu za odmor na osvetljenom i naizgled bezbednom delu auto-puta u blizini grada Lamberton. Njegovu privatnost narušila su dva osamnaestogodišnjaka, Leri Demeri i Danijel Grin, koji su, iz čistog besmisla, odlučili opljačkati vozača koji je mirno spavao. Motiv ovog gnusnog zločina bio je pljačka, a zločinci, i dalje neobuzdani, završili su iza rešetaka.

Na suđenju 1993. godine, ubice su detaljno izložile svoj monstruozni plan. Prvobitna namera bila je pljačka motela, ali su privukli pažnju skupocenog “Leksusa”. Nisu imali pojma koga su ustrelili dok su pljačkali njegove dragocenosti, uključujući NBA prstenove koje mu je sin poklonio. Grin je hladnokrvno opalio smrtonosni hitac u Džordanovog oca, koji je sedeo u automobilu poklonjenom od strane svog sina, a potom su pokušali prikriti zločin, opljačkavši i ostale dragocenosti.Situacija je postala još složenija jer su ubice pokušale sakriti telo tako što bi ga ostavile u buretu, ali su bile sprečene u tome. Nisu mogle ući u zaključano skladište, pa su na kraju bacile Džordanovo telo u močvaru. Ribič je pronašao telo dve nedelje kasnije, pokrenuvši lanac događaja koji su doveli do otkrića monstruoznog zločina.

Porodica Majkla Džordana nije pravovremeno reagovala na nestanak oca, jer je Džordanov otac već ranije nestajao na nekoliko nedelja. Tek nakon nekoliko nedelja su bili obavešteni o tragediji, kada ih je komšija obavestio da uključe televizor. Lokalni novinari su prikazali vandalizovan “Leksus”, a Majklu je srce počelo bolno kucati. “Obožavao je taj auto”, sećao se košarkaš, dok su delovi tela njegovog oca kremirani, osim vilice i ruku, radi identifikacije.Na sahrani, Majkl Džordan je izrazio zahvalnost lokalnim vlastima i policiji. Bio je suočen s izazovom suočavanja s teškim gubitkom, a istovremeno se borio s insinuacijama koje su povezivale njegove lične greške, poput problema s kockanjem, sa smrću oca. Ove tvrdnje su odlučno odbijene.

Ubice, Leri Martin Demeri i Danijel Andre Grin, suđene su i osuđene na doživotnu kaznu zatvora. U vreme zločina imali su samo 18 godina, a njihove kriminalne aktivnosti nastavile su se i nakon izricanja kazne. Demeri služi doživotnu kaznu zatvora u Linkoln kauntiju, a protiv njega su podnete brojne prekršajne prijave. Ovaj tragičan događaj ostavio je veliku prazninu u srcima porodice Džordan, sjećajući se oca koji je bio ne samo podrška, već i uzor za svoje najuspešnije dete.

Preporučujemo