U posljednjih nekoliko dana sna društvenim mrežama su postale viralne fotografije bijelih tragova na nebu. Naime, zavjere teorije su postala dosta istaknutije tokom pan*emije ko*one virusa ,a neki građani u svakoj pojavi na nebu traže razlog da smisle priču u koju nekolicina ljudi lako povjeruje. Vedro plavo nebo s biijeličastim tragovima aviona kod nekih probudi lijepa osjećanja i želju za putovanjima, dok drugi sumnjičavo odmahuju glavom i govore da je u pitanju tajno zaprašivanje atmosfere hemikalijama.

Kako je tviter jedan od najčešćih “stanica” takvih teorija, naišli smo na jedan tvit u vezi sa pomenutom temom.

Ipak, ovo nije jedina nejasnoća kada su ovi bijeli tragovi u pitanju.

Ideja da vlade ili neke tajnovite sile rutinski prskaju planetu hemikalijama iz redovnih putničkih aviona uzela je maha krajem devedesetih. Isprva su sljedbenici tvrdili da se prskanja koja sadrže toksični metal barijum koriste ili da bi se smirila ili smanjila populacija. Tako je i u jeku pandemije kružila “priča” da se stanovnici planete Zemlje zaražavaju virusom koji “pada” sa neba, to jest iz aviona. Bivši vojni pilot, nastavnik letenja i probni pilot na avionima MiG-21, a kasnije i jedan od stručnjaka u Agenciji za kontrolu letenja, Dušan Birmanac, objasnio je za šta dovodi do ove pojave, da li je opasna i zašto je učestalija u određenim periodima.

Image
Beli tragovi koje vidite na nebu rezultat su kondenzacije vrelih izduvnih gasova iz mlaznih i turbo-mlaznih motora u dodiru sa hladnim vazduhom na velikim visinama. Ovo je hemijsko-fizički proces koji je identičan procesu nastajanja oblaka. Proces je jednako opasan kao i svi izduvni gasovi koji nastaju u drumskom, pomorskom ili železničkom saobraćaju. Problem s avionima je što im za brz i siguran let trebaju mlazni motori koji zahtevaju visokoenergetsko gorivo, poput kerozina. A učestalost belih tragova, zavisni od mnogo spoljnih faktora”, objasnio je gospodin Birmanac.

On je dodao da je vezi bijelih tragova važno znati jednu stvar.

Ako vidite više belih tragova koji se gusto ukrštaju na različitim visinama, to je zbog toga jer se u tom području ukršta nekoliko međunarodnih vazdušnih puteva i pojava je sasvim normalna zbog gustog vazdušnog saobraćaja. Kako je avio saobraćaj u poslednje vreme učestaliji, češće su i pojave na nebu. Drugi faktor koji utiče su i vremenske prilike to jest temperatura, vlažnost vazduha kao i vetrovi. Zato su tragovi vrlo često različitog oblika, duže se ili kraće zadražavaju na nebu, ili se šire”, rekao je naš sagovornik.

 

 

Preporučujemo