Božidarka Frajt, jedna od najcenjenijih jugoslovenskih glumica, ne samo da je obeležila kinematografiju ovih prostora svojim izuzetnim glumačkim talentom, već je i sama bila deo inspirativne životne priče koja je poslužila kao osnova za film “Dara iz Jasenovca”. Njena biografija je isprepletena sudbinom koja ju je izvela iz ustaškog logora smrti, a usvojenje od strane Katarine i Stjepana Frajt označilo je novi početak u životu jedne izuzetne umetnice.

Rođena kao Božidarka Grublješić 1940. u selu Velika Žuljevica pod Kozarom, njen život započeo je tragično – već sa dve godine izgubila je majku Vidu, koju su ustaše streljale. Devojčica je, zajedno sa mnogom decom, završila u dečjem logoru u Sisku, a potom u prihvatilištu Crvenog krsta u Zagrebu. Sudbina joj se drastično promenila kada su je usvojili Katarina i Stjepan Frajt, koji su je negovali kao svoje dete. Ipak, Božidarka nije znala za svoje pravo poreklo sve do svoje 36. godine, kada je tetka Dara Grublješić, koja je učestvovala u ratu, pronašla svoju davno izgubljenu rođaku.

Božidarka je odrasla nesvesna tragedije koja je obeležila njeno detinjstvo, ali je njen život dobio potpuno novu dimenziju kada se tetka Dara pojavila u njegovom središtu. Dara, medicinska sestra koja je radila u bolnici u Bjelovaru nakon rata, čula je priču o ženi iz sela koja je izgubila život tokom rata, ostavljajući za sobom dete. Kroz različite događaje, Dara je shvatila da je ta žena bila Božidarkina majka Vida Grublješić. Njena istrajnost i traganje doveli su je do Božidarke, koja je postala slavna glumica.

Božidarka Frajt izražavala je beskrajnu zahvalnost prema svojim usvojiteljima, Katarini i Stjepanu Frajt, koji su je prihvatili kao svoje dete i pružili joj ljubav i sigurnost. Kroz vlastito majčinstvo, Božidarka je ostvarila dubok lični život, a malo je poznato da je i njena ćerka Bojana Gregorić Vejzović takođe postala glumica. Ova majka i ćerka dele strast prema glumi i zajedno su stvarale u filmu “Put za Montevideo”.

Božidarka Frajt, danas stanovnica Zagreba, ostaje nezaboravna ličnost jugoslovenske kinematografije i inspiracija mnogima, dok njena životna priča svedoči o snazi ljubavi, preživljavanju i ponovnom rađanju kroz umetnost.

Preporučujemo