Brojne poznate ličnosti su izgubile svoje živote zbog HIV-a, a među njima je bio i velikan rokenrol scene, Ivica Vdović Vd. Ivan Vdović, rođen 1961. u Beogradu, postao je poznat kao Ivica Vdović Vd i ostavio neizbrisiv trag u domaćoj rokenrol muzici. Danas, kad se spomene njegovo ime, javljaju se razne asocijacije i sjećanja na čovjeka koji je kroz život išao trnovitim putem.

Ivica Vdović Vd nije bio samo izvanredan bubnjar, već i umjetnik koji je obilježio više od 30 godina muzičke scene. Njegovo ime zauvijek će ostati vezano za stvaranje možda najutjecajnijeg beogradskog benda, Šarlo Akrobata. Ivica nije bio tek jedan od članova ritam sekcije, već ključna figura ovog benda, doprinoseći svom specifičnom zvuku i energiji. Nažalost, njegov život završio je prerano, postavši prva službeno registrirana HIV pozitivna osoba u Beogradu, otvarajući stranicu bolesti koja će kasnije značajno utjecati na muzičku scenu tog grada. No, veći dio njegovog života ostaje obavijen velom tajne.

Godine 1985., Ivica Vdović Vd odlučio je testirati se na tada nepoznatu bolest koja je počela harati Beogradom. Nakon što je doznao svoj pozitivan status na AIDS, hrabro se suočio s vlastitom sudbinom i obavijestio javnost. Iako je Beograd tada bio mali i sklon ogovaranju, Ivica se nije povukao pred osudama. U svojem karakterističnom balon mantilu, nastavio je svirati bubnjeve još godinu i pol dana, dok je većina prijatelja okrenula leđa.”Bio je više od sviranja. On je bio glazba. Mi smo ga slijedili”, izjavio je Marko Milivojević, posljednji bubnjar grupe EKV. Ivica Vdović Vd preminuo je 25. rujna 1992. u dobi od samo 31 godine.

Njegova smrt ostavila je trajan utisak na mnoge, a Sonja Savić, glumica i bliska prijateljica Ivana, podijelila je svoje sjećanje na njega. “On je bio ponosan, dostojanstven i skroman, čak i u trenucima kad je cijeli grad okrenuo leđa”, rekla je Sonja Savić. “Kad je preminuo, samo je pao s kreveta u nekakvu infektivnu vreću koju nitko nije htio podići”, prisjetila se. Ivica Vdović Vd ostavio je trajan pečat na muzičku scenu i živote onih koji su ga poznavali.

Preporučujemo