Vjerujemo da niko ne želi da se ponovi 2020. godina, kada nas je korona virus držao u okovima. Pandemija koja je trajala gotovo godinu dana drastično je utjecala na svjetsku ekonomiju, a policijski čas je vladao puna tri mjeseca. Život se odvijao po sasvim drugim pravilima, ljudi su gubili svoje poslove, a posljedice te situacije osjećaju se i danas. Belgija se trenutno suočava s mogućom “trostrukom epidemijom” ove zime, jer rast broja slučajeva Covid-19, zajedno s povećanjem sezonskih infekcija prehlade i gripe, predstavlja prijetnju ionako napetom zdravstvenom sustavu.

Iako se o korona virusu ne priča toliko često kao prije, i dalje postoje pojedinci koji dobiju pozitivan rezultat na testovima. Steven Van Gut, vođa Odjela za virusne bolesti u Institutu za javno zdravstvo Sciensano, naglašava da ne smijemo zanemariti rizik od takve epidemije. Stručnjaci preporučuju ponovno uvođenje mjera opreza, uključujući nošenje maski, kako bismo suzbili širenje infekcija i smanjili pritisak na zdravstveni sustav. Van Gut također ističe važnost nošenja maski u bolničkim čekaonicama te poštivanje strogih pravila respiratorne higijene. Sve ovo podsjeća nas na razdoblje prije nekoliko godina kada su maske postale svakodnevna pojava.

Antoine Flao, direktor Instituta za globalno zdravlje sa sjedištem u Ženevi, uspoređuje trenutnu krizu s prošlogodišnjom situacijom kada su mnoge bolnice u Belgiji odvraćale pacijente od dolaska u hitnu pomoć ako su imali simptome slične gripi. Prema Flaoovim riječima, postoji velika vjerojatnost istovremenih zimskih epidemija, što predstavlja ozbiljnu prijetnju preopterećenju zdravstvenog sustava, osobito bolnica. Upozorava na mogući “covid zamor” među stanovništvom Europe jer mnogi građani sada oklijevaju nositi maske i testirati se na Covid-19. Flao primjećuje smanjenje opreza u vezi s nadzorom nad zdravljem u Europi, a neke zemlje, uključujući i Belgiju, provode znatno manje testiranja nego prije. Također ističe kako postoji snažna želja da se pandemija covida brzo okonča. Flao dodatno napominje da je pandemija dominirala energetskim i javnim politikama gotovo tri godine.

Preporučujemo