Zijah Sokolović je jugoslovenski i bosanskohercegovački proslavljeni glumac i režiser. Od 1992. godine živi i radi u Beču, a danas živi i radi na relaciji Beč, Zagreb, Sarajevo i Beograd. Član je Udruženja dramskih umetnika Srbije od 16. januara 1987. godine. On iza sebe ima veliki broj uloga koje su obilježile djetinjstva mnogih i jako često dovodile do najljepših i najiskrenih osmijeha. On je u braku sa poznatom ženom. Oni žive i rade u Austriji, ali često dolaze u rodno Sarajevo, kao i u Beograd i Novi Sad. Zijah je svojevremeno, u jednom intervjuu otkrio kakav je njegov i Lidijin brak te i koji je recept za uspjeh istog:

Zijah Sokolović otpušten iz bolnice u Banjoj Luci, osjeća se dobro

– Brak ne može biti srećan, može biti samo dug, jer je to „zakonom uređen odnos između žene i muškarca“. Ima li ipak šanse za sreću? Ukoliko dvoje sami izgrađuju taj svakodnevni, višegodišnji odnos, rešavaju tajne zajedničke prirode, zajedničke mirise, oni mogu pokušati da budu srećni, ali zato im ne treba brak. Mogu i izvan njega, a mogu i u njemu, ako se tako osećaju sigurniji. Ali ako se taj odnos prepusti samo formi braka, on kad-tad postaje pakao zalepljen za nekretnine, ušteđevinu i decu. Sloboda izlaska iz bračnih okova je san svakog roba u robovlasničkom sistemu.

Zijah A. Sokolović se pojavio sa suprugom
Iako se ne pojavljuje često u javnosti i ne viđamp ga tako često, svoj privatni život ne skriva previse, te je dobro poznato i ko je žena koja stoji iza njega i sa kojom je u srećnom braku. U pitanju je proslavljena pijanistkinja Lidija Stanković, sa kojom ima tri kćerke.

Preporučujemo