U petak je let 1282 Aljaska erlajnsa iz Aljaske doživeo zastrašujući incident koji je mogao imati katastrofalne posledice. Deo trupa aviona eksplodirao je ubrzo nakon poletanja, stvarajući haos i paniku među putnicima. Čini se da je srećom brza i efikasna reakcija posade doprinela tome da nema ozbiljnih povreda među 171 putnikom i šest članova posade.

Incident se dogodio nakon što je avion dostigao visinu od 16.000 stopa, neposredno nakon poletanja iz Portlanda za Ontario, oko 17:07. Prema izveštajima, komadi trupa, uključujući deo prozora, iskočili su iz aviona, a putnici su svedočili da je majka jednog deteta držala sina nakon što mu je košulja bila poderana i izbačena kroz rupu u trupu aviona.

Jedan od putnika, Kyle Rinker, opisao je trenutak eksplozije kao izuzetno iznenadan. “Bilo je zaista iznenada. Tek što se avion podigao, prozor/zid je jednostavno iskočio”, izjavio je. Nakon eksplozije, putnici su čuli snažan prasak s leve strane, a zvuk je pratio šuštav zvuk. Svi putnici brzo su aktivirali maske sa kiseonikom, a posada se suočila s hitnom situacijom.

Pilot je hitno obavestio kontrolu vazdušnog saobraćaja o situaciji i izrazio hitnost potrebe za povratkom na aerodrom. “Stanje je hitno, nemamo pritisak, moramo da se vratimo nazad, imamo 177 putnika. Gorivo je osamnaest osam”, rekao je pilot u snimku koji je objavljen na liveatc.net.

Putnici su uživali u zajedničkom osećaju olakšanja kada je avion bezbedno sleteo, a video koji je putnica Stefani King podelila na Tviteru prikazuje trenutak kada su putnici aplaudirali prilikom sletanja.

Iako je u subotu ujutro još uvek bilo nejasno koji tačno deo aviona je eksplodirao, Aljaska Airlines je odlučila privremeno prizemljiti celokupnu svoju flotu Boeing 737-9 Mak. Ova odluka predstavlja preventivni korak kako bi se izvršile sve neophodne provere i obezbedila sigurnost u budućim letovima.

Incident sa letom 1282 ističe važnost brze i precizne reakcije posade u kritičnim situacijama, a hrabrost putnika i solidarnost među njima dodatno su doprineli smanjenju potencijalnih rizika. Ovaj incident takođe podseća na neophodnost stalnih bezbednosnih provera i održavanja visokih standarda sigurnosti u avio-industriji kako bi putnici i posada bili zaštićeni tokom svakog leta.

Preporučujemo