Podvig Jelene Trikić iz Drvara ostaje izuzetna priča hrabrosti koja se prepričava već deceniju. Jelena, koja je izgubila bitku sa teškim tumorom na mozgu, ostavila je neizbrisiv trag hrabrošću kojom je odlučila da rodi i odbila hemoterapiju zbog trudnoće koja je dodatno ugrožavala njeno zdravstveno stanje. Iako je preminula 2012. godine, njena hrabrost i nesebičnost i dalje inspirišu ljude.

Fondacija “Za život” iz Banjaluke nedavno je pokrenula inicijativu da se ispred Kliničkog centra postavi bista koja će trajno podsećati na hrabrost Jelene Trikić. Ova inicijativa je deo nastojanja da se čuva i deli priča o neustrašivoj mladoj ženi koja je, uprkos neizmernom izazovu, odlučila da žrtvuje svoje zdravlje kako bi donela život na svet.Goran Dunović, Jelenin suprug, deli sećanja na njihov susret i zajednički život. Oni su se upoznali na neobičan način, putem telefona, a veza koja se razvila dovela je do lepih trenutaka, uključujući i vest o Jeleninoj trudnoći. Jelenina majka, Milkica, s radošću se seća trenutka kada joj je Jelena saopštila da će postati baka.

U šestom mesecu trudnoće, počeli su zdravstveni problemi. Jelena, koja je inicijalno bila potpuno zdrava, osećala je prve simptome bolesti. Goran opisuje te teške trenutke, dok Milkica deli sjećanja na Jelenine reči hrabrosti i nade čak i u najtežim trenucima.Jelena je odlučila da ne prihvati preporučenu terapiju zračenja koja bi spasila njen život, jer bi to značilo odricanje od trudnoće. Iako su lekari sumnjali u njenu svest i sposobnost odlučivanja, Jelena je ostala uporna. Sa medicinskim osobljem je šetala, razgovarala, a njen duh nije poklekao. Rodila je sina Nikolu, dajući mu ime u čast svetog Nikole, pred kojim se zaklela kada je saznala za trudnoću.

Goran je podelio da je, bez obzira na sve medicinske izazove, verovao u čuda i nadao se da će sve biti dobro. Nažalost, Jelena je preminula 39 dana nakon porođaja. Njena žrtva je postala najviši izraz hrišćanske vrednosti – dati život za drugoga. Posle njene smrti, Goran je postao svestan gubitka, ali se trudio da bude podrška i zaštita svom sinu Nikoli.

Tri godine nakon Jelenine smrti, Goran se ponovo oženio, a Nikola je dobio sestru. Danas, Nikola ima jedanaest godina i raste srećno i zadovoljno. Priča o Jeleni Trikić nije samo inspiracija, već i podsećanje da ljubav i hrabrost mogu prevazići najteže izazove života. Njena hrabrost i žrtva žive kroz nasleđe koje ostavlja, a postavljanje biste ispred Kliničkog centra će osigurati da se njen podvig nikada ne zaboravi.

Preporučujemo