O omiljenom napitku mnogih, kafi, kruže mnoga pitanja i nedoumice koje je nedavno rasvetlila ugledna stručnjakinja, doktorka Svetlana Stanišić. Njeno mišljenje o potrošnji ove aromatične tečnosti i njenoj kombinaciji sa mlekom pruža nam intrigantne uvide.

U pogledu učestalosti konzumacije, doktorka ističe da je individualni izbor ključan faktor. Po njenom mišljenju, kako ko voli, tako neka pije – kafa i mleko su, svako za sebe, blagotvorni napici. Kafa, s obiljem antioksidansa i fitokemikalija, pokazuje pozitivan uticaj na opšte zdravlje. S druge strane, mleko pruža brojne hranjive materije. Kada se ova dva napitka spoje, naglašava da ne dolazi do stvaranja štetnih supstanci.

Međutim, doktorka Stanišić takođe ističe potencijalne negativne strane ove kombinacije. Po njenom mišljenju, jedan od nedostataka mešanja kafe i mleka ogleda se u usporenom apsorbu kiseline iz kafe, koja, kao polifenol, deluje antioksidativno i protivupalno. Mleko, na neki način, usporava apsorpciju korisnih sastojaka iz kafe. S druge strane, kafa može uticati na smanjenje apsorpcije kalcijuma iz mleka.

“Dakle, kafa i mleko, iako nešto koče jedno drugo, ne dovode do stvaranja štetnih produkata tokom njihove interakcije”, objašnjava doktorka na svom Instagram profilu. Uprkos tim suptilnim negativnim efektima, naglašava važnost individualnog pristupa i podseća nas da obratimo pažnju na određene trendove, kao što su kalorični napici poput kafićevih šejkova koji često koriste punomasno mleko sa visokim procentom mlečne masti. Doktorka upozorava da takvi napici, mada ukusni, mogu sadržavati kalorije ekvivalentne jednom obroku, naglašavajući da to nije samo kafa.

Ova stručna analiza doktorke Svetlane Stanišić pruža nam sveobuhvatniji uvid u svet kafe i njenih interakcija sa mlekom, a istovremeno nas podseća na važnost prilagođavanja konzumacije prema individualnim potrebama.

 

 

Preporučujemo