Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja je na današnjoj konferenciji za medije istaknuo da je cilj napada u Banjskoj bio pokušaj aneksije sjevera Kosova.Prema njegovim izjavama, pripreme za ovaj napad su bile izvedene na teritoriju centralne Srbije, što se jasno vidi iz informacija dobijenih iz zaplijenjenih dronova koje je koristila ova grupa, kako prenosi N1.

Svećlja je dalje napomenuo da se ne radi samo o napadu u Banjskoj, već i o pripremama koje su se odvijale u trening centrima u Srbiji, posebno na planini Kopaonik, gdje se nalazi imanje Milana Radoičića. Tokom ovih priprema, učestvovali su i visoki zvaničnici kao što su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik komande Kopnene vojske Milan Mojsilović – istaknuo je Svećlja.Dodao je da je Vučić pokušao prikriti činjenicu da je Srbija aktivno umiješana u organizaciju ovog napada.

Direktor kosovske policije Gazmend Hodža je također potvrdio da je grupa koja je izvela napad na kosovsku policiju u Banjskoj već duže vreme pripremala svoje akcije u Srbiji. On je naveo da su članovi ove grupe obavljali vježbe u prostorima hotela Grej na Kopaoniku, koji je u vlasništvu Milana Radoičića, i također su vježbali na poligonu Pasuljanske livade.Hodža je dodatno naglasio da je Srbija pružila logističku podršku i infrastrukturu ovoj grupi.Također je istakao da su vojne vježbe održane na jednom od najvećih vojnih poligona u Srbiji, najmanje četiri dana prije samog napada na Banjsku.

Preporučujemo