Ljudi su izrazili svoje iskustvo kako su se, nakon što je njihov brod potonuo uslijed nevjerojatne oluje, uspješno dočepali obale jednog od Bahamskih otoka. Žena i dvojica muškaraca, suočeni s neočekivanim izazovom, pronašli su se zarobljeni na pustom ostrvu, ali nisu dopustili da ih izazov savlada. Njihova hrabrost i snalažljivost omogućili su im da prežive 33 dana, koristeći resurse poput kokosa, školjki i čak hvatanja pacova kako bi zadovoljili osnovne potrebe za hranom.

Pripadnici Američke obalske straže su izvijestili o ovom izuzetnom spašavanju troje državljana Kube koji su, prema njihovim procjenama, proveli više od mjesec dana na napuštenom ostrvu na Bahamima. CNN izvještava da su članovi Obalne straže otkrili ženu i dvojicu muškaraca kako su uspjeli preživjeti, koristeći prirodne resurse na ostrvu kao izvor hrane.

Poručnik Džastin Doerti je iznio svoje iznenađenje, komentarišući ovu neočekivanu situaciju, izjavivši: “Neverovatno je. Ne znam kako su uspjeli. Iznenadilo me je u kakvom dobrom stanju smo ih zatekli.”

Zahvaljujući redovnoj patroli helikopterske posade, primijetili su dva muškarca i ženu kako mašu improviziranim zastavama na grebenu Anguila, smještenom u koralnom arhipelagu južno od Floride i Kube. Helikopterska posada spustila je radio, hranu i vodu na ostrvo kako bi im pomogla, a sam proces spašavanja izveden je narednog dana u brzoj akciji koja je trajala pola sata. Ovo nevjerojatno spašavanje postavlja mnoga pitanja o okolnostima koje su dovela do njihovog završetka na pustom ostrvu i kako su uspjeli opstati toliko dugo u izazovnim uvjetima.

Troje Kubanaca prevezeni su u bolnicu radi utvrđivanja povreda. Ispostavilo se da su dehidrirali i pokazivali znakove umora, ali s obzirom na duljinu vremena koje su proveli sami na ostrvu, bili su u izvrsnom stanju. Spasilačka akcija odgođena je za drugi dan zbog loših vremenskih uvjeta, što je dodatno otežalo njihovu situaciju.

Mike Alert, pilot helikoptera, komentirao je njihovo iskustvo, naglašavajući koliko im je bilo teško zbog nedostatka pitke vode. Američka obalska straža je objavila video snimak koji prikazuje trenutak kada su im spuštene potrepštine prije spašavanja. Pripadnici Obalske straže su čuli od troje Kubanaca da je njihov brod potonuo prije pet nedelja u olujnom moru te su se sami doplivali do ostrva, ali dodatne pojedinosti o njihovom boravku na pustom ostrvu još uvijek nisu poznate.

 

Preporučujemo