Putovanja postaju sve češća pojava, a tržište se oporavlja od pandemije, potičući turističke destinacije koje su ranije bile pogođene ograničenjima i zatvaranjem. Međutim, s porastom turizma, neki odredišni punktovi suočavaju se s pritiskom prekomerne posete. Kao rezultat toga, neki su uveli tzv. ‘turističku taksu’, a drugi su pratili taj trend tokom 2023. godine.

Mnoga mesta već imaju turističke takse, a ako ste putovali u inostranstvo, verovatno ste već platili ovu vrstu takse, možda čak i ne primetivši je, jer se ponekad uračunava u cenu avionske karte ili se naplaćuje kao porez u hotelu. U ovom tekstu ćemo istražiti nekoliko primera zemalja koje su uvele ili planiraju uvesti turističke takse tokom 2023. godine.

Jedna od tih destinacija je Barselona, koja je povećala turističku taksu za posetioce, a ovaj porez važiće naredne dve godine. Gradske vlasti su 1. aprila povećale ovu taksu na 2,75 evra, a drugo povećanje očekuje se 1. aprila 2024. godine, kada će naknada porasti na 3,25 evra. Turistička taksa se primenjuje na posetioce koji borave u zvaničnom turističkom smeštaju i ima za cilj minimiziranje uticaja turizma na grad.

Takođe, Valensija najavljuje uvođenje turističke takse za putnike koji borave u svim vrstama smeštaja u regionu, uključujući hotele, hostele, apartmane i kampove. Ova taksa trebalo bi da stupi na snagu krajem 2023. ili početkom 2024. godine, a posetioci će morati da plate između 50 centi i 2 evra po noći, zavisno od izabranog smeštaja, do sedam noćenja. Prihod od ove takse ići će ka održivom razvoju turističkog sektora u regionu.

Olhao, portugalski ribarski grad, takođe je uveo turističku taksu od 2 evra po noći između aprila i oktobra. Ova taksa, koja se primenjuje na turiste starije od 16 godina, ograničena je na pet noćenja po putovanju i koristi se za minimiziranje uticaja turizma na grad Algarve, uključujući poboljšanje čistoće i bezbednosti.

Tajland je uveo turističku taksu od 300 bahta (oko 8 evra) tokom 2023. godine, s ciljem podrške brizi o turistima i daljem razvoju turističkih atrakcija.

Venecija planira uvođenje turističke takse od 2024. godine, koja će biti primenjivana tokom prolećnih i letnjih vikenda. Ova taksa ima za cilj pružanje sredstava za održavanje i čišćenje grada, smanjenje troškova života i podršku lokalnim uslugama.

Najava koja je izazvala široku pažnju jeste uvođenje turističke vize od strane Evropske unije od 2024. godine. Građani koji nisu iz EU, uključujući Amerikance, Australijance, Britance i druge putnike izvan šengenske zone, moraće da plate aplikaciju od 7 evra kako bi ušli. Deca mlađa od 18 ili starija od 70 godina biće oslobođena plaćanja ove takse.

Ovo su samo neki od primera zemalja koje su uvele ili planiraju uvesti turističke takse. Ove takse često služe kao sredstvo za kontrolisanje broja turista, očuvanje turističkih destinacija i pružanje sredstava za održavanje i poboljšanje infrastrukture. Mnoge zemlje već su implementirale turističke takse iz različitih razloga, od sprečavanja prekomernog turizma do finansiranja očuvanja prirodnih resursa i kulturne baštine.

Pored navedenih primera, mnoge druge zemlje širom sveta primenjuju različite oblike turističkih taksi, od kojih su neke vezane za boravak u hotelima, dok druge obuhvataju širi opseg smeštajnih opcija. Važno je imati u vidu ove takse prilikom planiranja putovanja i pridržavati se lokalnih propisa kako biste izbegli neprijatna iznenađenja tokom boravka u određenoj destinaciji.

Preporučujemo