U jutarnjem programu Kurir televizije meteorolog Nedeljko Todorović govorio je o zimskoj klimi u Srbiji. Todorović je upozorio, predviđajući da ćemo uskoro naići na zimu kakvu smo imali već duže vrijeme, što se dešava jednom u 21 godinu.

Prošle zime, prve snežne padavine u Beogradu bile su 12. decembra, debljine svega 2 cm. Međutim, brzo je presušio, ostavljajući grad bez snijega na period od 10 dana. Na kraju je palo još desetak snježnih padavina. Zanimljivo je da je najveći snežni pokrivač tokom cele zime bio u aprilu, tačnije 4. aprila, dostigavši ​​u pojedinim delovima Beograda dubinu i preko 20 cm. Ova pojava se može pripisati nepredvidivoj prirodi vremenskih obrazaca. Kada se ispituju prosečni datumi prve i poslednje snežne padavine u Beogradu, istorijski gledano, prve snežne padavine se obično dešavaju 23. novembra. Nasuprot tome, konačne snežne padavine se obično primećuju 21. marta, iako postoje slučajevi kada ovaj datum može da varira ili da se propusti. totalno. U prethodnim zimama, snježne padavine su često kasnile, javljale su se isključivo u januaru i februaru. Ipak, postoje godine ili čak decenije kada se snježne padavine akumuliraju do visine od pola metra. Todorović je elaborirao ovu pojavu, navodeći:

Podsećam na zimu februara 2012. godine, kada su se i Sava i Dunav zaledile, a Beograd je prekrilo 53 cm snega. Cijeli mjesec je bio hladan, sa 20 uzastopnih dana ledenih uslova i temperatura konstantno ispod nule. Bila je to zaista izuzetna zima, ali takve zime se dešavaju samo jednom u 8 do 10 godina. U međuvremenu, doživljavamo blaže zime sa mješavinom kiše, snijega, topline i hladnoće. Možda će predstojeća zima biti dobra. Jedinstvenost tih intenzivnih zima ne može se ponoviti. Na primjer, takve zime smo imali 1962., 1984. i 2005. godine, a onda je nakon razmaka od 21 godinu, što je u skladu sa ritmom Sunca, stigla još jedna oštra zima. Stoga je razumno očekivati ​​da će jedna od naredne 3 zime biti među najtežim koje smo doživjeli, navodi meteorolog Nedeljko Todorović.

Preporučujemo