Oliver Dragojević, prepoznatljiv po svojoj jedinstvenoj vokalnoj tehnici i iskrenim interpretacijama bezvremenskih balada, ostavio je dubok pečat na svetu balkanske muzike. Njegova muzička karijera započela je kao mladi tinejdžer, pokazujući svoje talente u raznim bendovima pre nego što je stekao pravu slavu kao član uglednog benda “More” tokom 1970-ih. Solo karijera Olivera Dragojevića donela je nezaboravne hitove poput “Pismo moja”, “Molitva za Magdalenu”, “Cesarica”, “U ljubav vjere nemam” i mnoge druge, obuhvatajući preko 20 albuma koji i dalje ostaju inspiracija generacijama.

Njegova muzička virtuoznost nije se zaustavljala samo na hrvatskim melodijama. Oliver je proširio svoj opseg izvođenja pevajući na italijanskom i engleskom jeziku, osvajajući publiku širom sveta. Njegovi melodični stihovi rezonirali su među ljudima svih društvenih slojeva, prevazilazeći barijere vere, jezika i nacionalnosti.

Međutim, uprkos globalnoj popularnosti, Oliver Dragojević nikada nije nastupao u Beogradu tokom više od tri decenije svoje karijere. Razlozi za ovu odsutnost postali su tema interesovanja javnosti, a nedavni intervju pevača Olivera Mandića na Naksi radiju otkrio je da je Dragojeviću zabranjen dolazak u Srbiju. Mandić je ponudio značajnu sumu od 200.000 evra za koncert pod nazivom “Dvije Olivere” s Filharmonijom, ali se situacija u Dragojevićevom okruženju pokazala veoma složenom. Dragojeviću bi, nakon eventualnog povratka u Split nakon koncerta u Beogradu, bilo potrebno brinuti se za bezbednost svojih sinova.

Ovaj sukob oko nastupa u Beogradu dodatno je istražen u intervjuu za emisiju “Mojih 50” Naksi radija, gde je Oliver Mandić otkrio detalje o svojoj ponudi i izrazio žaljenje što se Dragojević nije mogao pojaviti u Beogradu. Bez obzira na kontroverze oko ove teme, Oliver Dragojević izrazio je svoju nameru da Beograd uključi u svoju koncertnu turneju, a u emisiji TV lica, naglasio je da je ta tema zaključena, uz poziv domaćoj publici da prisustvuje njegovim koncertima.

Njegovo srdačno pozivanje publici, kao i sjećanje na Beograd kao mesto gde je upoznao mnogo dobronamernih pojedinaca, ostavlja nas sa dubokim utiskom o ličnosti Olivera Dragojevića. Iako je ova odsutnost u Beogradu bila iznenađujuća, njegova muzika ostaje nezaboravna i živopisna za ljubitelje širom sveta.

Preporučujemo