“Studenti koji traže smeštaj suočavaju se sa različitim opcijama i cenama. Većina studenata koji se odluče za iznajmljivanje smeštaja bira onaj čija kirija se uglavnom kreće između 300 i 400 evra mesečno. S druge strane, studenti koji se odluče za boravak u studentskom domu plaćaju između 1.300 i 3.900 dinara mesečno.

Proces raspodele mesta u studentskim domovima u Beogradu traje do 30. septembra za brucoše, dok konkurs za studente starijih godina traje do 31. oktobra. Ukupan broj dostupnih smeštajnih kapaciteta iznosi 9.258 mesta. Ove godine, Konkurs je privukao značajan broj prijava, što nije iznenađujuće, s obzirom na kontinuirani rast cena kirija i poboljšanja uslova u studentskim domovima. Prijavilo se ukupno 2.574 brucoša, od kojih su 906 muškaraca i 1.668 devojaka. Među prijavljenim kandidatima, čak 544 su vukovci, od toga 143 mladića i 401 devojka”, izjavio je Vladimir Cvijović, zamenik direktora Ustanove Studentski centar Beograd.

Pored studentskih domova, mnogi studenti preferiraju iznajmljivanje garsonjera, dok su trosobni i četvorosobni stanovi takođe postali popularni, posebno među studentima koji se poznaju i dele troškove stanovanja. Situacija na tržištu se kontinuirano menja, sa povećanjem cena u odnosu na prethodnu godinu, pre svega usled rasta evroinflacije i cena stanova u prodaji. Ipak, u poređenju sa cenama iz decembra i marta ove godine, kada je zabeležen veliki broj stranih studenata u potrazi za smeštajem, trenutne cene su za 10 do 20 odsto više, ali su i dalje povoljnije u odnosu na period od pre šest meseci”, izjavila je Milić Đoković, agent za nekretnine.

Najtraženiji stanovi su oni koji se nalaze u blizini fakulteta i studentskih domova, pri čemu cena i kvalitet smeštaja ostaju ključni faktori pri izboru odgovarajućeg smeštaja.”

Preporučujemo