Unatoč ukidanju monarhija u brojnim zemljama diljem svijeta, postoje nacije u kojima monarhija i dalje cvjeta, a jedan od takvih primjera je Brunej. Brunej, azijska država smještena na otoku Borneo, trenutno je pod vlašću sultana Hasnala Bolkiaha. Sultan Hasanal Bolkiah rođen je 15. srpnja 1946. godine i danas ima 76 godina. On je sin sultana Omara Ali Saifuddiena III, koji je imao više žena i ukupno desetero djece, uključujući šest kćeri i četiri sina. Još od ranog djetinjstva, otac ga je označio kao svog nasljednika.

Nakon što je završio svoje privatno obrazovanje, Hasanal Bolkiah je nastavio školovanje na Victoria Institution u Kuala Lumpuru, Malezija, te na Kraljevskoj vojnoj akademiji u Sandhurstu, Engleska. Trenutno, od 2012. godine, sultan ima tri žene i ukupno dvanaestero djece, pet sinova i sedam kćeri. Sultan Hasanal Bolkiah iz Bruneja široko je poznat kao jedan od najbogatijih sultana na svijetu. Do 1980. godine smatran je najbogatijim čovjekom na svijetu. Prema izvješću Business Insidera, njegova imovina procjenjuje se na više od 14,7 milijardi kruna, pri čemu su najveći izvor njegovog prihoda rezerve nafte i prirodnog plina.

Njegova osobna rezidencija obara rekorde kao najveća privatna rezidencija na svijetu, s čak 1.788 soba, 257 kupaonica i klimatiziranim stajama za 200 konja. Nadalje, sultan je poznat kao najveći kolekcionar Mercedesovih automobila na svijetu, s više od 7.000 vozila u svojoj kolekciji, uključujući najprestižnije i najtraženije modele u povijesti.

Dok sultan živi život ekstravagancije i luksuza, situacija u njegovoj zemlji za ostale stanovnike nije tako blistava. U Bruneju je zabranjena konzumacija alkohola, a nedostaju noćni klubovi i diskoteke za zabavu. Osim toga, mnogi tradicionalni blagdani, uključujući Božić, su zabranjeni, a ljudima je uskraćeno ukrašavanje izloga trgovina blagdanskim ukrasima. Iako su nekim kršćanima dopušteni privatni obredi, zabranjeno je iskazivanje javnih znakova proslava.Unatoč strogim zakonima koje je uveo, sultan sam živi život ispunjen luksuzom i raskoši. Kroz svoj život, bio je upleten u razne kontroverze i pokazivao je arogantan stav. Sultan je tijekom svog života imao ukupno tri supruge, a njegova bogata biografija uključuje i kontroverzne detalje. Šenon Marketić, bivša miss Kalifornije i Amerike, otkrila je da je bila služavka u sultanovoj palači, gdje je počela raditi kao djelatnica marketinga i promocije, zarađujući impresivnih 3000 dolara dnevno. Marketić je iznijela priču o svojim iskustvima i poniženju koje je prošla tijekom 32 dana koje je provela u sultanovoj palači.Unatoč svojem bogatstvu i moći, Hasanal Bolkiah ostavlja kompleksan i kontroverzan trag u povijesti Bruneja.

Preporučujemo