U ovom dijelu godine, dok se približavamo zimskom periodu, susrećemo se s pojavom raznih virusa koji mogu izazvati prehladu ili gripu. Nedavno, dr. Unnati Desai je podijelila nekoliko korisnih savjeta o tome kako se nositi s prehladom u intervjuu za Express.co.uk. Njezina preporuka je uzeti dvije specifične tablete odmah čim primijetite prve znakove bolesti, jer se simptomi prehlade obično razvijaju postupno. Dr. Desai preporučuje upotrebu dvaju različitih analgetika za ublažavanje tih simptoma umjesto oslanjanja na kombinirane lijekove. Naglasak je na tome da se oba analgetika uzmu zajedno čim osjetite da se prehlada počinje javljati. Odrasli bi trebali pratiti preporučene doze za paracetamol i ibuprofen, čime se omogućava personalizirana doza i pravilno vrijeme uzimanja. Treba imati na umu da većina tableta protiv prehlade i gripe koje se mogu kupiti uključuje manje količine tih dvaju lijekova, što možda neće biti dovoljno za smanjenje tjelesne temperature.

Kada se suočavate s prehladom, dostupno je različito medicinsko sredstvo koje može pomoći ublažiti simptome. Ipak, dr. Desai upozorava da ne biste trebali kombinirati ibuprofen i paracetamol s lijekovima protiv kašlja i prehlade. Bitno je napomenuti da neki od tih pripravaka sadrže i ibuprofen i paracetamol, pa može doći do predoziranja, što je potencijalno opasno, kako je upozorio Nacionalni zdravstveni servis (NHS).

Važno je shvatiti da vakcinacija protiv gripe neće pružiti zaštitu protiv obične prehlade. Preporučuje se da prije uzimanja bilo kakvih lijekova sami konzultirate s liječnikom. Smanjenje temperature i općenito jačanje imunološkog sustava postaju od izuzetne važnosti kako temperature padaju. To se može postići kroz niz zdravih navika, uključujući dovoljno odmora, uravnoteženu prehranu i redovnu fizičku aktivnost. Ipak, postoje i alternativne metode za poboljšanje zdravlja tijekom zimskih mjeseci.

Nedavno su japanski istraživači istaknuli praksu poznatu kao “šumska terapija” kao učinkovit način jačanja imunološkog sustava i poticanja relaksacije. U studiji provedenoj od strane istraživača otkriveno je da su muškarci koji su šetali šumom tijekom šest sati kroz dva dana pokazali povećane razine “prirodnih ćelija ubojica,” koje jačaju imunološki sustav i bore se protiv raka. Ovi povoljni učinci su potrajali čak do trideset dana nakon šetnje u prirodi. Nadalje, šetnje šumom su smanjile krvni tlak, ublažile stres, regulirale hormone, usporile puls i smanjile rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Važno je napomenuti da drveće i biljke u šumi ispuštaju u zrak tvari nazvane fitoncidi, koje su hlapljiva organska jedinjenja s antimikrobnim svojstvima koja efikasno ubijaju bakterije i gljivice.

Preporučujemo