Selo Gradac, ponosno smješteno uz put od Batočine do Kragujevca, odiše bogatom poviješću i iznimnom vezom s planinom Đerini. Ova planina čuva u svojim okriljem tajanstvene ostake tvrđava, gradova i civilizacija, čineći selo još fascinantnijim i obogaćujući njegovu jedinstvenu priču. Prije nego što se pročulo ime zloglasne Irine Kantakuzini, poznate kao “Prokleta Jelina,” Gradac je već bio dom naselja i života svojih stanovnika, no njihova tajna povijest ostala je skrivena od javnosti.

Ova priča o tajnovitoj prošlosti sela započinje u tišini i misteriji, da bi se kasnije razvila u dinamičan narativ obilježen uzajamnim utjecajem meštana. Marisav, meštanin sela, bio je suočen s mnogim opasnostima i pokušajima atentata na svoj život dok je boravio u svom rodnom Gradcu. Ipak, hrabro je izbjegao neprijatelje i potražio utočište u Smederevu, gdje je okupio vojsku i preuzeo vođstvo kao kapetan cijenjenog petog dobrovoljačkog odreda.

Marisav Petrović, čije puno ime ostaje obavijeno velom tajne za meštane, proveo je svoje posljednje godine u Minhenu, gdje je boravio sve do svoje 78. godine. Službeni izvještaji tvrde da je tragično preminuo 1974. godine kao žrtva napada UDBE, koja ga je nemilosrdno napala ispred njegove kuće. No, alternativni izvještaji sugeriraju da se događaj zapravo odigrao u lokalnoj pravoslavnoj crkvi, odstupajući od tradicionalnog narativa grada. Lokalni stanovnici, pak, vjeruju da je Marisavova smrt posljedica obračuna potomaka iz grada, koji su gajili duboko ukorijenjenu netrpeljivost prema nasljeđenicima Marisava. Moć i utjecaj UDBE ostali su uvijek prisutni, a bolje je ne podcijenjivati njihovu moć.

Ova priča služi kao podsjetnik da se povijest može zamutiti vremenom, ali djela i utjecaji pojedinaca ostaju neizbrisivi, bez obzira na proteklo vrijeme. Trebamo uvijek paziti na svoje postupke i kako utječemo na druge, te kako se drugi osjećaju zbog nas. Jer, kao što stara poslovica kaže, nije bitno samo kako smo izgledali ili što smo nekome dali u određenom trenutku, već kako smo utjecali na to kako se netko osjećao. Taj osjećaj sigurno će ostati u sjećanju zauvijek.

Preporučujemo