Saznajte više o proširenoj vremenskoj prognozi za zimu i proljeće 2024. godine te kako fenomeni El Niño i ENSO mogu utjecati na vjerojatnost padanja snijega u Europi i našim krajevima. Prema najnovijem vremenskom izvješću, predviđa se da će Europa i naše područje biti pogođeni jednim od najpoznatijih klimatskih fenomena, El Niñom. Web stranica “Severe Weather Europe” prognozira da će nadolazeća zima biti pod utjecajem El Niñe. Ali što zapravo znači El Niño?

El Niño je jedna od faza složenog sustava poznatog kao ENSO, što znači El Niño – Južna oscilacija. Ovaj fenomen proizlazi iz oscilacija u atmosferi i oceanskim uvjetima u tropskom Pacifiku tijekom određenih razdoblja. Te oscilacije rezultiraju promjenama u temperaturi površine oceana i utječu na oceanske struje, tlak zraka, vjetrove i druge meteorološke parametre.ENSO se sastoji od tri različite faze: početna faza je neutralna, druga faza je topla i poznata kao El Niño, dok je treća faza hladna i naziva se La Niña. Ovaj kompleksni sustav ima značajan utjecaj na tropsku kišu, tlak zraka i interakciju između oceana i atmosfere. Promjene uzrokovane ENSO-om imaju “odgođeni učinak” na globalnu klimu.

Meteorolozi predviđaju da će El Niño trajati sve do proljeća 2024. godine, s postupnim slabljenjem prije stabilizacije ljetnih uvjeta. Očekuje se da će zima 2023./2024. donijeti manje snježnih oborina nego obično na većem dijelu kontinenta, s izuzetkom određenih dijelova središnje Europe i Skandinavije. Prognoza za prosinac sugerira manjak snijega na većem dijelu kontinenta, ali ne i na krajnjem sjeveru Europe. No, prema prognozi za siječanj, situacija će se značajno promijeniti s povećanjem snježnih oborina u središnjim područjima nekoliko zemalja. Ulaskom u veljaču očekuje se da će veći dio kontinenta biti prekriven snijegom, osim jugozapadnih i južnih područja.

Iako neki možda smatraju da je Europa udaljena da bi bila pogođena El Niñom, važno je napomenuti da je utjecaj ovog fenomena globalne prirode. Dok će Sjeverna Amerika osjetiti izravne posljedice, utjecaj na Europu je složeniji zbog različitih faktora koji doprinose temperaturnim kolebanjima na ovom kontinentu.

Preporučujemo