Nastavljamo naš današnji članak istražujući jednu od najozbiljnijih bolesti koja pogađa čovječanstvo – rak. Rak gušterače, ozbiljna i podmukla bolest, zahtijeva posebnu pozornost. Ako primijetite sljedeće simptome raka gušterače, važno je odmah potražiti liječničku pomoć jer se ova bolest često dijagnosticira u kasnim fazama i može brzo napredovati. Ova vrsta raka nastaje transformacijom normalnih i zdravih stanica gušterače u abnormalne stanice koje se brzo i nekontrolirano množe. Gušterača ima ključnu ulogu u proizvodnji hormona i probavnih enzima koji pomažu razgraditi hranu u tijelu.

Rak gušterače predstavlja ozbiljan problem u Sjedinjenim Američkim Državama i četvrti je vodeći uzrok smrti povezanih s rakom. Jedan od faktora koji može dovesti do razvoja raka gušterače je pankreatitis, upala gušterače. Pankreatitis obično nastaje kada se probavni enzimi blokiraju i počnu napadati samu gušteraču, što može rezultirati jakim bolovima i nelagodom u želucu. Kronični pankreatitis može dovesti do smanjenja funkcije gušterače, što rezultira smanjenim izlučivanjem probavnih enzima i hormona. To zauzvrat može uzrokovati lošu apsorpciju hranjivih tvari, što je često povezano s različitim bolestima, uključujući dijabetes.

Pankreatitis može se pojaviti u akutnom i kroničnom obliku. Akutni pankreatitis karakterizira brza upala koja obično prolazi unutar tjedan dana, dok kronični pankreatitis traje godinama i praćen je različitim simptomima. Doktor Mlađan Protić, stručnjak za rak gušterače, nedavno je dao svoje mišljenje u emisiji RTS Ordinacija o uobičajenim simptomima raka gušterače. Najčešći simptom raka gušterače, osobito kada je lokaliziran u središnjem dijelu i tijelu gušterače, je bol u leđima. Simptomi raka gušterače mogu se razlikovati ovisno o lokaciji tumora, ali često nema ranih znakova bolesti. Simptomi se obično javljaju u kasnijim fazama razvoja raka. Pacijenti mogu primijetiti žuticu, koja se očituje žutim bojenjem očiju, kože i sluznica, a često se pojavljuje i nepodnošljiv svrbež.

Važno je napomenuti da posebnost žutice povezane s rakom gušterače uključuje i tamnjenje mokraće te posvjetljivanje stolice, što su karakteristični simptomi. Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu povećati vjerojatnost razvoja pankreatitisa, uključujući genetsku predispoziciju, pušenje, pasivno izlaganje duhanskim dimovima, konzumaciju alkohola, izloženost radonu, prehranu bogatu mastima, pretilost, konzumaciju hrane koja sadrži nitrozamine, povijest kroničnog pankreatitisa, dijabetes i cirozu jetre.

Preporučujemo