Meteorolog Ivan Ristić iz Srbije predstavio je svoju prognozu za nadolazeću zimu, priznavši obilje snijega i učestale prodore hladnog arktičkog zraka. Analizirajući podatke Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, Ristić je iznio informacije o vremenskim uvjetima u narednim danima.

Prema prognozi, narednih dana očekuje se promjenljivo vrijeme. Subota će biti oblačna i sunčana, uz suho vrijeme. Međutim, u nedjelju se očekuje prolazno naoblačenje i kiša s sjeverozapada. U brdskim i planinskim područjima moguće su čak i slabe snježne padavine.

Ulaskom u početak narednog tjedna, u većini područja očekuje se porast temperatura od 10 do 15 °C. Tokom ovog perioda može doći do kraćih perioda kiše. Do srijede će doći do povećanja naoblake i sniženja temperatura. Očekuju se padavine, a u planinskim područjima i snježne padavine.

Ristić također upozorava na jačanje sjeverozapadnog vjetra. Promjene u vremenskim prilikama prvo će zahvatiti sjeverne dijelove zemlje tokom podneva, a do kraja dana proširit će se na ostale regije. Prema krajnjem dijelu prognoziranog perioda, očekuje se naoblačenje, kiša u nekim područjima i snijeg na planinama.

Ove informacije pružaju sveobuhvatan uvid u predstojeće vremenske uvjete u Srbiji, a Ristićev pregled vremenskih prilika zasigurno će biti od interesa i za stanovnike Bosne i Hercegovine tokom nadolazeće zimske sezone.

Preporučujemo