Tokom ljeta 1970. godine, porodica Berberov iz Baku-a donijela je kući bolesno mladunče lava iz lokalnog zoološkog vrta. Odrastao je, ostao da živi s njima u njihovom prostranom stanu od 100 kvadratnih metara u centru grada. Otac, Lev Lvovič Berberov, arhitekta, i majka Nina, zajedno s njihovo dvoje djece, Evom i Romom, sklonili su lava pod svoj krov. Dali su mu ime Kralj, a djeca su ga s oduševljenjem prihvatila.

Kralj je s vremenom postao dio obitelji Berberov i živio je kao i obična mačka. Domaće životinje, poput pasa, mačaka, papagaja, rakuna, zmije i ježa Dimke, također su dijelile njihov dom. Djeca su se igrala s Kraljem, vozila se na njemu, čupala mu brkove i češljala iza njegovog velikog uha. Kada bi došli gosti, lav bi ih lizao, unatoč svojem grubom lavljem jeziku. Lav se također odlično slagao s obiteljskim psom.

Obitelj Berberov voljela je Kralja, a on im je uzvraćao svojom naklonošću. Kako je rastao, postao je sve veći od obitelji koja ga je usvojila. S vremenom je čak premašio veličinu i Leva Lvoviča i Nine. Porodica nije dresirala lava, pa je Kralj živio kao običan član obitelji. No, njihov obiteljski život zauvijek se promijenio kad su novinari saznali za Kralja. Čitava zemlja ubrzo je čula za obitelj u kojoj živi pravi lav, koji spava na kauču s plavim prekrivačem, traži doručak ujutro i igra se poput kućnog ljubimca. Godine 1975. sovjetski dokumentaristi snimili su film o prirodi u kojem je Kralj igrao glavnu ulogu.

Međutim, Kralj nije bio dobar glumac i nije izvršavao komande jer nije bio dresiran. Nakon završetka snimanja filma, porodica Berberov preselila se u Moskvu. Lav je privremeno smješten u školu broj 74, gdje nije bilo nastave zbog ljeta. Iako su se svakodnevno obavještavali da je zabranjen ulaz na školsko područje, mnogi nisu poštovali upozorenje, a lav je često viđan kako šeta školom.

Preporučujemo