Nada Vukićević, rođena 9. januara 1927. godine u Beogradu, ostvarila je izuzetnu karijeru kao pjevačica pod umjetničkim imenom Nada Mamula. Njen izvanredan vokal i interpretacije sevdalinki osigurale su joj veliku popularnost širom Jugoslavije, čime je osvajala publiku svojim emotivnim nastupima i izvođenjem zabranjenih pjesama. Već od najranijih dana, Nada je pokazivala prirodni glazbeni talent i strast prema pjevanju, ističući se na Radio Beogradu svojim obradama popularnih pjesama drugih izvođača.

Unatoč svojoj strasti za pjevanjem, Nada je naišla na otpor svojih redatelja koji su je odvratili od ostvarenja svog sna nakon samo dva snimljena nastupa. Nakon braka s Nikolom Mamulom i preseljenja u Sarajevo, odlučila se ponovno okušati na audiciji Radio Sarajeva, gdje je svojim izvedbama sevdalinki osvojila srca publike i postala omiljena pjevačica u Jugoslaviji.

Nadina karijera dostigla je vrhunac tijekom svjetske turneje, gdje je osvojila pohvale na raznim festivalima i stekla međunarodnu reputaciju. Unatoč impresivnim uspjesima, u njenom srcu ostala je duboka praznina zbog nedostatka djece. U teškim trenucima, pronalazila je utjehu u pjesmama koje su prenosile osjećaj čežnje. Početkom 1990-ih, tokom rata, njena karijera prekinuta je zbog etničkih razloga, što ju je duboko povrijedilo.

Nakon smrti supruga Nikole, Nada se povukla iz medija, živeći usamljenički život. Umrla je 11. oktobra 2011. u 84. godini života. Prije smrti, otkriveno je da je izrazila zadovoljstvo svojim postignućima i živjela s neizmernom srećom. Njezino umjetničko naslijeđe ostaje snažno, a ona će zauvijek biti pamćena po svojim emotivnim izvedbama sevdalinki, posebice po prepoznatljivoj melodiji “Pluća su mi bolna”.

Originalna izvedba pjesme “Pluća su mi bolna” Zaima Imamovića suočila se s decenijskom zabranom, a njezin stvaratelj, Dragiša Nedović, stvorio ju je kao odgovor na dijagnozu tuberkuloze. Pjesma je postala kontroverzna zbog svojeg potencijalno negativnog utjecaja na oboljele od tuberkuloze, a Jovanka Broz je morala intervenirati kako bi se uknjižila zabrana. Ovo je samo jedan od mnogobrojnih trenutaka u karijeri Nade Mamule, čija je umjetnost ostavila neizbrisiv trag u glazbenoj povijesti bivše Jugoslavije.

Preporučujemo