Kada žena duže vrijeme ostane bez intimnih odnosa, to može imati vidljive posljedice na njeno emocionalno stanje i opću dobrobit. Osoba koja je navikla na redovne intimne kontakte može primijetiti promjene i prednosti koje takvi odnosi donose njenom fizičkom i emocionalnom stanju. Nasuprot tome, žene koje nisu u redovnim intimnim vezama mogu iskusiti značajne fluktuacije u raspoloženju i hormonskim promjenama. Postoje različiti znakovi koji mogu ukazivati na to da je žena bila bez intimnih odnosa na duže vrijeme i da bi mogla poželjeti promjene. Važno je napomenuti da ovo nije univerzalno pravilo, ali mnoge žene možda nisu svjesne ovih znakova.

Simptomi nedostatka intimnosti često su praćeni primjetnim pokazateljima. Jedan od tih simptoma je nesanica, koja se može povezati s nedostatkom oksitocina, prirodnog hormona koji djeluje kao sedativ i oslobađa se tokom orgazma. Nedostatak ovog hormona može uzrokovati nemirne noći i poteškoće u pronalaženju udobnog položaja za spavanje. Također je poznato da redovni seksualni kontakt potiče proizvodnju kolagena, proteina koji pomaže očuvanju glatke i elastične kože. S druge strane, nedostatak kolagena može pridonijeti starijem izgledu kože kod žena. Nakon seksualnog odnosa, tijelo oslobađa progesteron, koji može smanjiti pojavu akni na licu putem smanjenja upale kože.

Kada ženini postupci ukazuju na njenu potrebu za romantičnim vezama s muškarcem, to može duboko utjecati na njezinu percepciju svijeta. Bez prisutnosti endorfina, ona može projicirati svoja negativna osjećanja na druge, što dovodi do razdražljivosti i napetosti. S druge strane, muškarci često posežu za analgeticima kako bi ublažili bol. Važno je napomenuti da žene u intimnim vezama obično ne osjećaju nedostatak oksitocina, koji djeluje kao prirodni analgetik, smanjujući bol i kontrakcije.

Istraživanja su pokazala da intimne veze imaju značajan utjecaj na ljudski imunološki sustav, povećavajući proizvodnju antivirusnih antitijela za čak 30 posto. Ovo je posebno važno za osobe sklonije čestim bolestima. Također je poznato da nedostatak intimnih odnosa može utjecati na sposobnost koncentracije i pamćenja, jer veze imaju povoljan utjecaj na cirkulaciju krvi i opskrbu mozga kisikom.

Iznenađujuće, nedostatak seksualne aktivnosti može značajno utjecati na ženino samopouzdanje. To je trenutna situacija s dotičnom ženom, koja osjeća nezadovoljstvo sobom. Iako je tema kontroverzna, moguće je tvrditi da uključivanje svakodnevnih intimnih odnosa u naše živote može imati brojne prednosti za naše fizičko i emocionalno zdravlje. Ova izjava se ne odnosi samo na seksualne interakcije, već i na sve aktivnosti koje nam pružaju zadovoljstvo i utjehu. Sudjelovanje u intimnim aktivnostima kao što su ljubljenje, dodirivanje i fizička intimnost sa partnerom može pozitivno utjecati na naše mentalno i fizičko blagostanje. To je posebno istinito ako ove aktivnosti postanu redovni dio naše svakodnevne rutine.

Preporučujemo