Srbija se suočava s visokom stopom oboljelih i umrlih od kardiovaskularnih bolesti, što je zabrinjavajuće. Dr. Nebojša Tasić, stručnjak iz oblasti kardiologije, istakao je da infarkt i moždani udar predstavljaju vodeći uzrok smrti u zemlji, a nakon toga se suočavamo s rastućim problemima onkološke prirode. Da bismo smanjili rizik od ovih ozbiljnih bolesti, ključno je da napravimo promene u ishrani i postanemo fizički aktivniji.

Međunarodni stručnjaci za kardiologiju, dr. Endrju Friman i dr. Šeron Hajs, ukazuju na važnost umerenosti i kontrole porcija u ishrani. Iako nema čarobne hrane koja će nam direktno spasiti život, postoji niz namirnica čiji unos bi trebalo ograničiti. Jedna od tih namirnica, koja često varaju mnoge ljude u Srbiji, jeste kobasica, a evo koje namirnice takođe treba izbegavati:

  1. Kobasice: Kobasice i mesne prerađevine su široko konzumirane u Srbiji, ali treba biti svestan da su visokokalorične i sadrže obilje zasićenih masnoća, soli i aditiva. Redovna konzumacija ovakvih proizvoda može povećati rizik od srčanih oboljenja. Svetska zdravstvena organizacija upozorava na potencijalne štetne efekte prekomernog unosa mesnih prerađevina.
  2. Grickalice: Grickalice su često omiljene užine, bilo da se konzumiraju tokom radnog dana ili kasno noću. Međutim, treba imati na umu da su ove prerađene grickalice često bogate šećerom i solju. Takođe, dr. Hejs ističe da prisustvo jednostavnih ugljenih hidrata u čipsu, hlebu, raznim keksevima i grickalicama predstavlja ozbiljan izazov za zdravlje, često više od sadržaja masti.
  3. Kokosovo ulje: Kokosovo ulje često se smatra zdravom alternativom za pripremu hrane, a često se koristi kao namaz ili sastojak u zdravim receptima. Međutim, važno je napomenuti da kokosovo ulje, uprkos svojoj visokoj nutritivnoj vrednosti, sadrži značajne količine zasićenih masnoća, čak više nego svinjska mast. Stoga, treba biti oprezan pri njegovoj upotrebi i koristiti ga umereno.

U svakom slučaju, promena ishrane i usvajanje fizičke aktivnosti igraju ključnu ulogu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Važno je da se informišemo o pravilnoj ishrani i da donosimo mudre odluke o tome šta unosimo u svoj organizam radi očuvanja srčanog zdravlja.

Preporučujemo