Već nekoliko mjeseci unazad svjedoci smo svakodnevnih poskupljena osnovniih životnih potrebština. Poskupljenja proizvoda i usluga postala su toliko česta da ih je teško sve nabrojati, a građani ih svakodnevno osjete na svojim novčanicima.

 

Društvene mreže su pune komentara kojima stanovnici Srbije skreću pažnju na mnoge bezobrazno visoke cijene koje više ne mogu da isprate minimalnu potrošačku korpu, minimalac ili medijalnu platu. Tako je korisnik Tvitera napisao da je kupio majci hljeb i jogurt i da je račun za samo te dvije stavke bio 300 dinara. Računica je jasna- ako bi njegova majka samo to jela mjesec dana račun bi iznosio 9.000 što je skoro kao cijela njena penzija.

taksi
“Kupim jutros staroj majci flašu jogurta i kilo ‘leba, blizu 300 dinara. Kada bi samo to jela, mesec dana 9.000 dinara. Do njene penzije od 13.000 plati struju i telefon. Ništa kafa, ništa šećer, ništa so, voće, povrće… ništa garderoba i lekovi. I to je to. Srbija do Tokija.”, navodi se u objavi.

Žena, Kozmetika, skin care, Proizvodi, ulepsavanje, sminka

Podsjećanja radi, u posljednjih nekoliko mjeseci najveća poskupljenja su se osjetila na hrani, kozmetici, toalet papiru, struji, gasu, gorivo i taksi uslugama. Ova velika i nagla poskupljenja nisu zaobišla ni autobuske karte, avio karte, turističke aranžmane koji se u današnje vrijeme smatraju luksuzo, i većina građana ih sebi ne može priuštiti, ogrijev, rate kredita, najam nekretnina. Također nisu zaobišle ni cijene kvadrata stana, ugostiteljske usluge, bankarske usluge i naknade, usluge u kozmetičkim salonima, te školarinama, garderobi i cigaretama. Najjednostavnije rečeno, ne postoji sfera života koja danas prema cijenama nije postala luksuz. Da li će ova poskupljenja nastaviti da rastu, ostaje da vidimo.

Preporučujemo