Godine 1997. i 1998. u Srbiji se odigrao jedan od najvećih skandala u vezi s alkoholom, a sve zbog rakije poznate kao “zozovača” ili “guslar”, čije je ime poteklo od vlasnika Miroslava Živadinovića Zozi. Ova nezapamćena afera donela je smrt 43 ljudima, dok su preživeli nosili trajne posledice, uključujući neke koji su oslepeli usled konzumacije ove kontaminirane rakije. Sumnjalo se da je rakija sadržavala metanol, što je dovelo do masovnog trovanja i najveće takve tragedije u Srbiji nakon Drugog svetskog rata.

Nakon stravičnih događaja, problematična rakija čuvana je u neobezbeđenom magacinu Centra za vinogradarstvo i vinarstvo u Nišu. U 2013. godini, iznenada je nestala iz magacina zbog krađe, čime je javnost saznala da smrtonosna “zozovača” nije uništena čak ni nakon 15 godina. Magacin je, nakon krađe, dobio 24-časovno policijsko obezbeđenje, iako je pre toga bio samo zaključan. Miloš Ristić, direktor Centra za vinogradarstvo i vinarstvo u Nišu, tvrdio je da Centar nije bio odgovoran za čuvanje rakije te da su je dobili “sticajem okolnosti”, ostavljenu zaboravljenu.

Unatoč tome što je oko 4.000 litara sporne rakije uništeno u kruševačkoj toplani 2002. godine, preostala količina koja je korišćena u dokaznom postupku nije uništena 2009. zbog nedostatka potrebne dokumentacije. Miroslav Živadinović je odslužio zatvorsku kaznu koja je s prvobitnih 15 godina preinačena na 12 godina.

Nakon deset godina od ove kontroverzne afere, 2011. godine, na policama srpskih prodavnica pojavila se nova rakija koja je izazvala paniku. Radi se o šljivovici proizvođača ‘Skaid’, koja je, prema utvrđenim analizama, sadržavala i do deset puta više metanola od dozvoljene količine. Ove informacije su potvrđene obdukcijom dvojice preminulih, koji su pretpostavljali da su konzumirali ovu rakiju. Takođe, obdukcija T. I. (38) iz Ruskog Krstura pokazala je da je preminuo usled trovanja metanolom, a slična situacija je pronađena i u kući drugog preminulog, Z. M. (47) u Novom Selu kod Niša.

Policija je pronašla flašu ‘Skaid’ rakije pored tela T. I., dok je u kući Z. M. pronađena manja količina iste rakije. Kako su objavili na konferenciji za novinare, flaše su bile otvorene, a veštačenje je bilo u toku. Ova situacija je izazvala hitno povlačenje proizvoda ‘Skaid’ iz prodaje širom zemlje, nakon preporuke Ministarstva za poljoprivredu. Sva preduzeća, trgovinske radnje i diskonti koji su se bavili prodajom alkoholnih pića dobili su nalog da hitno obustave prodaju šljivovice i lozovače ovog subotičkog proizvođača.

Preporučujemo