Omiljena glumica Marija Crnobori, nezaboravna umjetnica koja je zauvijek ostavila neizbrisiv trag u Jugoslavenskom dramskom pozorištu, će zauvijek živjeti u srcima svoje vjerne publike. Njezin izuzetan talent i nevjerojatna predanost kazalištu donijeli su joj slavu, a njezin doprinos u inauguralnoj produkciji Jugoslavenskog dramskog pozorišta postavio je temelje za njezino iznimno kazališno nasljeđe.

Marija i njen suprug su stigli iz Istre u Beograd na poziv Bojana Stupice, čime je započeo njezin izniman put u svijetu kazališta. Njezina nevjerojatna prisutnost na pozornici osvojila je srca publike u Beogradu, a likovi koje je tumačila postali su ključni u oblikovanju umjetničke baštine Jugoslavenskog dramskog pozorišta. Marijin neosporan talent nije samo pridobio naklonost publike, već je također odigrao ključnu ulogu u razvoju kazališta, postavljajući temelje za sjaj koji će s vremenom obasjati scenu.

Prihvaćanje poziva Bojana Stupice bilo je presudno za Marijin profesionalni put. Njezin neumorni rad i predanost kazalištu ne samo da su odražavali njezin nevjerojatan talent, već su i zacementirali njezin utjecaj na kulturnu scenu Beograda. Marija Crnobori ostaje trajni simbol koji je ostavio neizbrisiv trag u svijetu kazališne umjetnosti svojega doba. Rođena 1. listopada 1918. u Banjolama, Istra, Marija je potekla iz obitelji s brojnom djecom, no nesreća ju je zadesila tijekom Drugog svjetskog rata kada je izgubila četvero svoje braće i sestara.

Njena ljubavna priča s redateljem Markom Fotezom bila je jedinstvena i nekonvencionalna. Marija je izrazila hrabrost i inicijativu kad je sama zaprosila Marka, pružajući mu pismo na 24 stranice koje je bila bračna ponuda. Njezina odlučnost i hrabrost održale su njihov odnos, unatoč prvotnim sumnjama Marka. Njihova ljubavna priča kulminirala je vjenčanjem 31. kolovoza 1946. godine u Dubrovniku, stvarajući zajednicu ispunjenu ljubavlju i predanošću.

Unatoč osobnoj sreći, Marija je suočila niz tragedija, uključujući gubitak supruga 2009. godine, a zatim i gubitak sina. Iako je srceparajuće iskustvo slomilo njezin duh, Marija je pronašla snagu u obitelji, posebno u svojim praunucima i unucima, koji su postali njezina radost u starijoj dobi.

Njezin neizmjeran doprinos kazalištu obuhvaća niz nezaboravnih uloga, uključujući interpretacije likova iz Sofoklove Antigone, Shakespeareove Lady Macbeth i Goetheove Ifigenije. Njezin rad s Markom Fotezom na osnivanju Dubrovačkih ljetnih igara postao je ključni dio kulturne baštine. Njezine izvedbe u Hamletu, Snovima ljetne noći i drugim klasičnim djelima učvrstile su njezin status kao vrhunske glumice.

U 96. godini života, Marija Crnobori preminula je 21. listopada 2014. u Beogradu, ostavljajući iza sebe nasljeđe koje će zauvijek obogatiti svijet kazališne umjetnosti. Njezin život bio je ispunjen nevjerojatnom snagom, ljubavlju i posvećenošću umjetnosti, a njezina baština živjet će kroz generacije.

Preporučujemo