Debi Rejnolds, koja je ponosila smjelošću ne samo u imenu nego i u ličnosti, ostavila je dubok trag u svijetu zabave. Njena prisutnost na ekranu nije bila samo neodoljiva, već i nepredvidljiva, isijavala je upornošću i činilo se da je istu takvu energiju unosila i u svoj stvarni život. Njena lična drama van ekrana često se prelamala i ogledala u njenom umjetničkom radu, što ju je učinilo izvanrednom ikonom šou biznisa. Bila je osoba koja je zaronila u korenje klasične ere holivudskih studija, a ipak je ostala svježa, vitalna i relevantna tokom karijere koja je trajala više od 65 godina.

Njena smrt u 84. godini, svega dan nakon gubitka svoje kćerke, glumice i spisateljice Keri Fišer, čini se kao posljednji čin u izvanrednom životu, ali i srceparajuće svjedočanstvo o stvarnoj osobi od krvi i mesa koja je oblikovala taj svijet.Rođena kao Meri Frensis Rejnolds u Teksasu 1932. godine, njena porodica je premještena u Kaliforniju dok je bila djevojčica. Krunisana je titulom Miss Burbank 1948. godine i započela je svoju glumačku karijeru kao tinejdžerka, glumeći u kultnom filmu “Pjevajte na kiši.” Na snimanju ovog filma, suočila se s neugodnim iskustvom s kolegom glumcem. U njenoj vlastitoj riječi: “Kamera je stala, a on je krenuo prema meni! Zgrabio me čvrsto i poljubio me otvorenih usta. ‘Ooo! Šta je to bilo?’ Vrisnula sam, izvukla se iz njegovog stiska i ispljunula. Bila sam zabezeknuta, jer nikada prije nisam iskusila francuski poljubac. Bilo je to početkom 1950-ih, a ja sam bila nevina djevojka koja nije nikada ranije iskusila takav oblik ljubljenja. Bilo je to šokantno iskustvo.”Njena osobnost na ekranu i njena stvarna ličnost spojili su se u očima javnosti, posebno nakon što ju je njen suprug, Edi Fišer, otac njihove djece Keri i Toda, ostavio zbog legendarne glumice Elizabet Tejlor 1958. godine, ubrzo nakon smrti Tejlorinog supruga, koji je također bio Edijev najbolji prijatelj. Ovaj razvod bio je prožet javnim skandalom i uključivao je čak i pad aviona i izdaju. Debi Rejnolds se sjećala trenutka kada je, sama ispred svoje kuće, stala pred medijima sa svojom dvoje djece unutar kuće. “U početku nisam ništa posumnjala. Na neki način, osjećala sam olakšanje što Edi može pomoći Elizabet jer sam znala koliko je teško prošla. Međutim, kada sam jedne večeri gotovo usred noći nazvala Elizabet i čula glas svog supruga s druge strane linije, shvatila sam sve. Čula sam i njen tihi šapat kad ga je pitala tko zove, a potom njegov uspaničeni odgovor. Rekla sam mu: ‘Edi, skloni se i daj slušalicu Elizabeti’, na što mi je on energično odgovorio: ‘Debi, Liz i ja se volimo, i želim razvod.’ Ostala sam skamenjena od šoka. Te su mi riječi odjekivale u glavi godinama”, priznala je Debi Rejnolds u intervjuu za CBS 2009. godine.Približavajući se svojim četrdesetim godinama, Debi je očekivala da će je Holivud polako zaboraviti, ali umjesto toga, aktivno se angažirala u televizijskim projektima koji su joj donijeli drugi val popularnosti.

Nakon emotivnog sloma uspjela je ponovno pronaći svoj unutarnji mir. U 1960. godini udala se za devet godina starijeg bogatog industrijskog magnata Harryja Carla, koji je upravljao multimilijunskim carstvom obuće, ali je također bio strastveni kockar. “Moj drugi muž bio je bogat, provjerila sam to prije braka”, objasnila je. “Međutim, i sama sam bila daleko od nepopustljivih, iako nisam vidjela nijedan cent od Edijevog bogatstva. No, nema dovoljno novca kojeg kronični kockar ne može potrošiti! Karl je bio ovisnik o ruletu i kartama. Gubio je ogromne svote novca i vječno je vjerovao kako će sljedećim bacanjem kocke sve vratiti i osvojiti dvostruko. Naravno, to se dogodilo jednom ili dvaput, ali strast prema kockanju trajala je svih 365 dana u godini.”

Dugovi i loše investicije potrošili su sve bogatstvo koje je Carl stekao, i ozbiljno ugrozili i njihov brak, ali nevolje nisu tu stale. Debi je još neko vrijeme vraćala Karlove dugove, sve dok razvod nije okončan 1973. godine, što je također značilo kraj njenog poslovnog pothvata u oblikovanju modne linije.Nakon što je sve ovo prebrodila, Debi je pronašla snagu za novi početak u privatnom životu. Treći brak zaključila je 25. svibnja 1984. godine s građevinskim poduzetnikom Richardom Hamlettom, s kojim je sudjelovala u nekoliko rizičnih investicija. Nažalost, jedna od tih investicija, kupovina hotela i kockarnice “Greek Isles” u Las Vegasu, očitovala se kao crna rupa koja je progutala milijune dolara koje nikada nisu mogli vratiti. Ova nesretna investicija ubrzo je uzrokovala ozbiljan nesporazum između supružnika, što je rezultiralo konačnim slomom njihovog braka. Debi Rejnolds podnijela je zahtjev za razvod 1996. godine, a godinu dana kasnije našla se pred izazovima osobnog bankrota.Debi Rejnolds preminula je 28. prosinca 2016. godine u dobi od 85 godina, samo dan nakon smrti njene kćerke Keri Fišer.

Preporučujemo