Dramska umetnica Vera Čukić, koja danas slavi svoj 85. rođendan, predstavlja izuzetnu ličnost jugoslovenske glumačke scene. Rođena u Beogradu, gde je provela veći deo svog života, Vera je nedavno donela odluku da se povuče iz medija i da svoj mir pronađe na selu.

Njeno detinjstvo obeleženo je čestim selidbama zbog očevog posla, pa je tako sticala iskustva u Nišu, Valjevu i Kragujevcu. Možda su te promene mesta boravka asocirale na cirkus, ali Vera je, umesto klovnovskih tačaka, odlučila da se posveti glumi. Paralelno s glumačkom karijerom, studirala je savremenu književnost. Već pre završetka studija, Vera je privlačila pažnju ulogama u “Ateljeu 212” i drugim pozorištima.

Njena zapažena scenska karijera kulminirala je premijerom predstave “Nečista krv” u Narodnom pozorištu, gde je tumačila lik Sofke. Tokom više od deset godina, odigrala je ovu ulogu više od tristo puta, osvajajući publiku svojim izvanrednim izvođenjem.

Na filmu je Vera prvi put zasijala 1958. godine u filmu “Kroz granje nebo”, a od tada je ostvarivala raznolike uloge u filmovima poput “Nož”, “Makedonska krvava svadba”, “I Bog stvori kafansku pevačicu”, “Žuta”, “Tigar”, “Srećna porodica”, i “Ranjena zemlja”.

Njena saradnja s velikim filmskim autorima bila je impresivna, ali posebno mesto u njenom srcu zauzima njen pokojni suprug, Gordan Mihić, veliki scenarista i reditelj. Kroz uloge poput Ane u “Dnevniku uvreda ’93”, Marije u TV seriji “Gore-dole”, Kiflinje majke u “Zaboravljenima”, Mamice u “Srećnoj porodici” i Bube Spasić u “Žutoj”, Vera je ostvarila svoje najbolje filmske trenutke upravo uz Mihićeva dela.

Nakon Gordanove smrti 2019. godine, Vera se povukla iz javnosti. Poslednji put je stala pred kamere 2011, a prošlog leta je u Jugoslovenskoj kinoteci primila Zlatni pečat za svoj doprinos filmskoj umetnosti. U intervjuu pred uručenje nagrade, Vera je podelila svoje utiske, ističući da je svoju dušu otvarala pred ljudima kroz brojne uloge na filmu, pozornici i televiziji.

U mirnom periodu svog života, Vera se posvetila porodici, brinući se o svojim unucima. Osim toga, aktivna je u održavanju svoje bašte, gde uzgaja raznoliko cveće. Njena strast prema glumi ostavlja trajni pečat na jugoslovenskoj kinematografiji, a njeno povlačenje iz javnosti svedoči o mirnom završetku jedne izuzetne karijere.

Preporučujemo