Nedavno su znanstvenici otkrili jednostavan način identifikacije psihopata u stvarnom svijetu, tvrdeći da je dovoljno samo pogledati nečije ruke. Nova studija sugerira da osobe s dužim domalim prstom od kažiprsta češće pokazuju psihopatske sklonosti ili imaju takvu strukturu ličnosti. Istraživači iz kanadskog istraživačkog centra “Charles-Le Moyne” u Kvebeku navode da bi psihopatija mogla imati “biološke korijene”.

“Dok su pojedinci s takvim društveno problematičnim ponašanjem skloni stvaranju problema, njihovo ponašanje može biti biološki uvjetovano i tumačeno kao brza životna strategija, orijentirana na kratkoročne dobitke, oportunistički način života, nepoštovanje društvenih pravila, seksualnu raznolikost, preuzimanje rizika, itd.”, pišu istraživači, prenosi “Daily Mail”. Studija je objavljena u medicinskom časopisu “Journal of Psychiatric Research”, a uključivala je analizu ruku 80 sudionika: 44 s kliničkom dijagnozom poremećaja upotrebe amfetamina ili antisocijalnog poremećaja ličnosti ili oboje, te 36 zdravih kontrolnih osoba.

Istraživači su pažljivo skenirali desne ruke sudionika i podvrgnuli ih nekoliko psiholoških procjena, uključujući one koje testiraju osobnosti povezane s takozvanom mračnom trijadom.Povišeni rezultati na ovim testovima ukazivali su na veću vjerojatnost psihopatskih i antisocijalnih osobina ličnosti. Rezultati, tvrde istraživači, otkrili su jasnu vezu između dužine domalog prsta u odnosu na kažiprst i prisutnosti antisocijalnih osobina, kao i viših rezultata na testovima koji mjere osobnosti iz mračne trijade. Važno je napomenuti da se dužina prstiju mjeri dok je dlan okrenut prema očima.

Prethodna istraživanja su sugerirala da dužina prstiju ovisi o izloženosti fetusa testosteronu i estrogenu tijekom trudnoće. Povišene razine testosterona rezultiraju dužim domalim ili kraćim kažiprstom, dok niže razine testosterona uzrokuju duži kažiprst ili kraći domali prst.”Osobe s više znakova psihopatologije češće su bile izložene većoj koncentraciji testosterona i nižim koncentracijama estrogena tijekom prenatalnog razdoblja života”, objašnjava Sergej Brend, vodeći istraživač studije. No, dodaje da dužina prsta nije apsolutni pokazatelj psihopatije: “Važno je shvatiti da odnos dužine prstiju kao pokazatelj specifične izloženosti prenatalnim seksualnim steroidima ne treba smatrati neopozivom sudbinom osobe”.

Odnos domalog prsta i kažiprsta nije samo pokazatelj antisocijalnih osobina ličnosti. Naime, muškarci obično imaju duži domali prst zbog povećanih razina testosterona tijekom razvoja. Rezultati studije također pokazuju da muškarci općenito imaju niži omjer odnosa prstiju u usporedbi s ženama, neovisno o psihopatskim sklonostima. S obzirom na povezanost s razinama testosterona, duži domali prst od kažiprsta povezan je i s boljim sportskim učinkom kod oba spola.

Preporučujemo