Velimir Abramović, stručnjak za proučavanje života i dela Nikole Tesle, nedavno je gostovao u emisiji “Puls Srbije,” gdje je raspravljao s voditeljima o tragičnom požaru koji je zahvatio Teslinu laboratoriju na Long Ajlednu u Njujorku.

Zgrada u kojoj se nalazila laboratorija bila je podvrgnuta velikoj rekonstrukciji, a povodom izgradnje novog tornja, oglasio se čak i Ilon Mask, izražavajući spremnost da podigne najveći planetarni toranj upravo na mjestu Teslinog tornja, čija je gradnja započela 1901. godine.

Abramović je komentirao donatorsku večeru koja je organizirana kako bi se podržala obnova ove laboratorije.

  • Srpska vlada je planirala kupiti to zemljište za milion i šesto hiljada evra. Međutim, postojala je kompanija koja je kontaminirala zemljište teškim metalima, zbog čega ga nitko nije želio kupiti. Zbog profesorovog apela, kao i zbog velike akcije Gardijana i Njujork Tajmsa, prikupljen je novac za ono što bi trebalo biti srpski muzej u Americi. Po mom mišljenju, to je učinila svjetska zajednica! No, da li su Amerikanci odgovorno rukovodili Teslinim nasljeđem? – upitao je Abramović i nastavio:
  • Trebalo je stvoriti tamo muzej, no nije riječ samo o tome. Riječ je o živom znanstvenom institutu koji bi promovirao Tesline ideje! U Beogradu imamo 37.000 čisto znanstvenih radova Tesle, nadam se da će to opstati i da neće doći do “požara”. U našem muzeju nema ni jednog elektroinženjera. Tko onda tamo sređuje sve te stvari? Zgrada je dar od Stenforda Vajta, koji je izgradio i Medison Skver Garden, a koji je ubijen… Zanimljivo je da je baš on darovao zgradu Tesli. To je bila djelomično opremljena teritorija koju su otkupili ti profesori… Tu su pronađeni ostaci strojeva i neki Teslini zapisi. Ključna stvar je jedan astralni znak, jer je Tesla poluga moći. Svi smo povezani putem elektroničkih medija, a to je upravo Teslina ideja harmonične civilizacije i kako kozmičke sile oblikuju ljudske sudbine – spoj znanosti i duhovnosti! – naglasio je Abramović i postavio pitanje:
  • Jesu li Amerikanci sposobni za to? Jesu li naši ljudi zainteresirani za to? Arhiv znanstvenih radova, koji mijenja fiziku i etarsku fiziku, nalazi se u blizini muzeja. Je li naša znanstvena zajednica ponovila ili pokušala ponoviti neki od eksperimenata? Odlučeno je da se Sjedinjenim Američkim Državama i Srbiji oduzme pravo nad Teslom i da se sve dade Indiji! Pazite, kada se spomene Tesla, premijer Indije Modi ustaje! – upozorio je Abramović.

Na pitanje voditelja Miloša Anđelkovića tko, onda, sprječava nove eksperimente i tko je spriječio one tadašnje, Abramović krivi Ruse.

  • Ruska vojna obavještajna služba sve je spriječila. Kada je Tesla rekao da će izgraditi najvišu kulu na svijetu, oni to nisu shvatili na taj način. Tesla (i ulaganje u njegove projekte) seli se na Istok. Objektivno i povijesno gledano, on je imao austrijski pasoš, ne austro-ugarski. Indijci pripremaju svjetsku konferenciju o ovome. Ovdje nemamo nijednog znanstvenika zainteresiranog za Teslu. Što će oni učiniti? Ponovit će eksperimente, od kojih je 37.000 dostupno u muzeju i netaknuto! Naša vlada je to trebala arhivirati i urediti. Naša vlada pere novac putem Tesle, a Unesko je preuzeo čitavo Teslino nasljeđe kao svjetsko nasljeđe! Znanstvenici koji se bave Teslom su u Americi – tvrdi Abramović.

Preporučujemo