Pravo na popust zbog efikasnog korišćenja električne energije tokom oktobra 2023. godine ostvarilo je ukupno 1.870.469 domaćinstava. Značajne uštede, od čak 40%, ostvarila je trećina domaćinstava, dok je za 12% korisnika račun smanjen za 25%.

Popusti predstavljaju podsticajnu meru koja podstiče građane da odgovorno rukuju električnom energijom, promovišući racionalnu potrošnju i unapređujući energetsku efikasnost. Prve uštede već su evidentirane u oktobarskim računima. Od ukupno 3.201.628 domaćinstava koja su imala pravo na popust, više od 58% je smanjilo potrošnju struje za više od 5% u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine. Najviše uštede ostvarili su građani u Beogradu, Subotici, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Smederevu, prema rečima Dušana Živkovića, prvog čoveka “Elektroprivrede Srbije”.

Dodatno, iznosi popusta su uvećani u poređenju sa prošlom godinom. Takođe, postoji dodatno umanjenje od 5% za domaćinstva koja koriste električnu energiju u nižoj tarifi, a povećaju potrošnju za 5% u odnosu na isti mesec prethodne godine. Ovu pogodnost ostvarilo je 374.579 domaćinstava, što čini 11% od ukupnog broja.

Pored ostvarivanja popusta kroz racionalno korišćenje električne energije, ukupna potrošnja domaćinstava je opala za impresivnih 8,75% u odnosu na oktobar 2022. godine, odnosno 20,16% u odnosu na oktobar 2021. godine.

Preporučujemo