Marina je odrasla u malom mestu Kusadak kod Smederevske Palanke, ali oduvek je sanjala da postane stjuardesa i da putuje svetom. Njena želja za ostvarenjem tog sna je bila nepokolebljiva, te je odlučila upisati Vazduhoplovnu akademiju, istovremeno konkurirajući za poziciju u kabinskom osoblju aviona. Točno takva odluka omogućila joj je profesionalnu karijeru o kojoj je sanjala.

Dugotrajno je istraživala kulturu Saudijske Arabije i sve što se tiče te zemlje. Brzo je odlučila krenuti tamo, te je sa samo 23 godine započela svoje putovanje.”U početku nisam razmišljala o povratku jer mi se činilo predaleko i nesigurno donositi takvu odluku, nikada ne znate što će vam sutra donijeti. Tako da i danas, nakon godinu i po dana, ne mogu precizno odrediti koliko dugo planiram ostati, no razlog eventualnog povratka bili bi ljudi koje volim i potencijalno pokretanje vlastitog posla kojem bih se mogla posvetiti s pouzdanošću”, priznala je Marina.

Opće mišljenje obično je takvo da su Arapi rigorozni i da boravak tamo može biti nesiguran. No, Marina je otkrila da su Arapi zapravo vrlo druželjubivi i da je njihov način života znatno različit od onoga u Srbiji.Kada je reč o životu u Saudijskoj Arabiji, on je potpuno suprotan životu u Srbiji. To je zemlja koja je izrazito mirna, religiozna i puna ljubaznih ljudi. Iako je otputovala sama, uvijek se osjećala sigurno i uvaženo, bez osjećaja izolacije. Arapi tretiraju sve s jednakim poštovanjem, kao da su svi braća i sestre iz cijelog svijeta, što je predivan osjećaj. Marina dodaje:

“Privatno su druželjubivi i vole upoznati ljude različitih nacionalnosti. Rado će vam predstaviti svoju zemlju i svoju vjeru, te vam pomoći u svemu što zatrebate.”Mogućnost napredovanja, visoki prihodi i dobra radna okolina utjecali su na Marinu da odluči da svoj život nastavi upravo tamo.”U Saudijskoj Arabiji, u usporedbi s Srbijom, dobila sam stabilno zaposlenje s redovnim primanjima i mogućnostima za napredak. Osim toga, dobivate i smještaj, budući da to dolazi uz rad u aviokompaniji, pa su jedini troškovi hrana. Sve ostalo je osigurano”, napomenula je Marina.

Tijekom svojih mnogobrojnih putovanja, upoznala je mnoge ljude diljem svijeta, a mnogi od njih su posjetili njenu zemlju. Svi su bili oduševljeni načinom života u Srbiji, našom kulturom i gostoljubivošću.”Kada razgovaramo o ljudima diljem svijeta koje sam upoznala tijekom svojih putovanja, oni koji su nekad bili i živjeli u Srbiji bili su oduševljeni načinom našeg života, našim ljudima i gostoprimstvom. Rado bi se vratili svemu tome. No, postoje i oni koji nisu puno čuli o našoj zemlji, pa im svaka informacija zvuči intrigantno”, podijelila je Marina.Iako je njen život sada uzbudljiviji, Marina ističe važnost povezanosti s vlastitim porijeklom i osjećaja da nas netko kući voli i čeka.

“U usporedbi s životom koji sam imala u Srbiji i sadašnjim, definitivno je mnogo zanimljiviji, s poslom kojeg volim i financijskom stabilnošću koju osjećam. Svejedno, važno je znati odakle potječemo, tko nas voli i čeka kada se vratimo, te biti svjestan vlastite unutarnje vrijednosti. To je nešto što je uvijek prisutno i nema cijenu”, zaključuje Marina.Dodaje i da je vjera u sebe najvažnija, a da je snaga uvijek prisutna u nama.”Bez obzira na sve, trebamo pronaći ravnotežu i uživati u svemu što nam život pruža, sa što manje stresa, više radosti i povjerenja u sebe, usmjeravajući pažnju na sebe i tada će se svijet promijeniti na bolje. Sva snaga je u nama, bez obzira na okolnosti”, zaključila je.

Preporučujemo