Već sedmicama unazad gas je prestao da teče kroz Sjeverni tok 1, nukleare elektrane su pred zatvaranjem, a država pokušava da spasi energetske kompanije i s jedne i s druge strane. Iako su imali upozorenja sa potencijalnim scenirijima restrikcija, potrošači užurbano nastavljaju da kupuju električne grijače prostora. Njemci su jako zabrinuti. Nedavne izjave tamošnjih fukcionera su dodatno zarinule građane.

Kako prepoznati i odabrati dobar pelet? - ECoS
„Njemačka bi mogla dobro da preživi predstojeću zimu“ pod uslovom da „imamo sreće sa vremenom“ i da uštedimo dovoljno gasa, objasnio je 19. septembra Robert Habek, prorektor i ministar ekonomije i klimatskih akcija.

 

Inače, u njemačkom političkom diskursu, ovo su protumačili kao vladinog čovjeka broj dva koji je naglasio potrebu za srećom da preživi zimu. U tom kontekstu, ogorman skok cijena drveta ne iznenađuje nikoga.

Konvektorska Grijalica ISKRA DL01S Turbo - Grijalice, konvektori i radijatori - Grijanje - Klime i grijanje - TEHNIKA moja sigurna internet kupovina Megashop.ba
„Nekima je čudno što cena peleta raste. Meni ne. Kada cena dobra poraste, ljudi zamenjuju, podižući cenu zamena“, rekao je Lajon Hirt, profesor energetskog tržišta u školi Herti u Berlinu.

Prema podacima do kojih se dolazi, pored cijene ogrijevnog drveta u augustu tekuće godine, Njemci troše dosta više nova na drva za grijanje svojih domova. Cijena peleta i ogrijevnog drveta su naglo porasle za 85,7% u odnosu na prošlu godinu. Najdrastičnije poskupljenje imale su drvne pahuljice i pelet, koji su poskupili za 133,3 odsto. U međuvremenu, prosječno povećanje cijena robe široke potrošnje u istom vremenskom periodu iznosilo je svega 7,9 odsto.

DRVO OGRJEVNO,PAL.- CIJEPANO1X1X1,8M - Gavroprom

Jasno je da ni u jednoj zemlji svijeta ova zima neće biti laka za preživjeti, ali kada uzmemo u obzir da  se jedna velika sila kakva je Njemačka suočava sa ovolikim problemom, trebamo se zapitati kako će tek biti u našoj zemlji.

Preporučujemo