Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Goran Mihajlović, iznio je danas svoje zapažene prognoze, naglašavajući da, oslanjajući se na statističke podatke, prvi snijeg u Beogradu i nižim predelima može očekivati oko 23. novembra. Ipak, precizne, kratkoročne prognoze ukazuju da se ne može računati na snijeg u narednim tri do sedam dana.

Mihajlović je izjavio: “Izvesno je da nema snijega u narednim tri do sedam dana u Beogradu i nižim predelima. Statistički, neki srednji datum je 23. novembar za Beograd.”

Dodatno je napomenuo da se za vikend predviđa nešto hladnije vrijeme, s padom temperature i sjeverozapadnim vjetrom, čime će vikend djelovati kao svojevrsni “uvod” u najhladniji dio godine. “Već tokom noći u brdsko-planinskim predelima može doći do promjene kiše u susnežicu, a potom i snijeg. To se odnosi na brdsko-planinske predjele jugozapadne, zapadne i južne Srbije. Vojvodina, dio Podrinja i Pomoravlje, prema prognozama, neće biti obuhvaćeni snježnim padavinama. Međutim, u drugim dijelovima, prije svega, na područjima iznad 400-500 metara nadmorske visine, može se očekivati snijeg i formiranje pokrivača”, naglasio je Mihajlović.

S obzirom na prognoze, Mihajlović je istakao da snježni pokrivač vjerovatno neće dugo trajati, budući da se već početkom naredne sedmice očekuje porast temperature. “U tom smislu, ovo je samo najava i uvertira u zimu, tako da nećemo dugo uživati u snježnim čarolijama u nižim predelima. Novi snijeg se može očekivati sredinom naredne sedmice, a iznad hiljadu metara nadmorske visine može doći do povećanja snježnog pokrivača”, objasnio je Mihajlović.

On je naglasio da nadolazeći vikend predstavlja svojevrsni uvod u najhladniji dio godine, jer se tada očekuju temperature od četiri do maksimalno osam-devet stepeni, dok će početkom iduće nedelje temperature porasti i kretati se između 10 i 15 stepeni. “Druga polovina naredne sedmice i sledeći vikend donose novi prodor hladnog vremena, čime stupamo u najhladniji dio godine”, zaključio je Mihajlović.

Preporučujemo