Petoro ljudi, zarobljenih u Križnoj jami u Sloveniji tokom naporne vikend avanture, uspešno su spašeni u ponedeljak popodne nakon više od 55 sati. Tročlana porodica i dva vodiča suočili su se sa dramatičnom situacijom kada su ostali zarobljeni u pećini usled porasta nivoa vode, ali zahvaljujući hrabrim naporima spasilačkog tima, svi su izašli nepovređeni.

Tomaž i Ajda, supružnici iz porodice koja je preživela ovu neobičnu nesreću, izrazili su zahvalnost spasilačkom timu, ističući da su bili uvereni da će ih ronioci izbaviti čim su stigli. Tomaž je podelio svoje misli rekavši, “Znali smo da ćemo preživeti, ali nismo znali koliko dugo ćemo biti zarobljeni u pećini.” Njegova supruga Ajda dodala je kako su prvobitno verovali da će biti vraćeni kući čim ih ronioci pronađu.

Kada su ronioci došli do njih, doneli su im neophodne zalihe hrane, pića i proverili njihovo zdravstveno stanje. Međutim, sunčevu svetlost su ponovno ugledali tek u ponedeljak popodne, nakon dugih 55 sati boravka u Križnoj jami. Ovo iskustvo nije poljuljalo njihovu ljubav prema pećinama, a njihova ćerka Ana izjavila je da će sačekati neko vreme pre nego što se ponovno odluči na ovakvu avanturu.

Slovenačka porodica, koja se sastojala od članova u dobi od 22 do 58 godina, došla je u subotu u turistički obilazak pećine, ali su se suočili s problemima prilikom izlaska zbog iznenadnog poplavnog stanja pećine usled obilnih padavina. Nakon povlačenja na bezbedno, ronioci su ih pronašli tokom akcije spasavanja, a petoro ljudi su se sklonili na zagrijano mesto iznad vode, gde su ih ronioci opskrbili hranom, odećom i svetlom tokom 55 sati provedenih u Križnoj jami.

Ovaj incident predstavlja prvo spasavanje iz turističke pećine u Sloveniji, iako je Križna jama, popularno odredište koje se može posetiti samo uz stručne vodiče, do sada bila poznata po bezbednim obilascima. Srećom, ovaj incident završen je bez ozbiljnih posledica po članove porodice, zahvaljujući hrabrim i veštim naporima spasilačkog tima.

Preporučujemo