Nije često da jedna uloga ima takav dubok uticaj na nečiji život, ali to je upravo slučaj sa američkom glumicom Kim Katral.Samanta Džouns iz ikoničke serije “Seks i grad” decenijama je bila njen alter ego. Prošlo je tačno 25 godina od premijere prve epizode, a čak pola veka otkako je Kim počela svoju glumačku karijeru. Ovaj jubilej nas podseća na jedan poseban intervju koji je Kim dala za TV Ekran, gde je govorila o svojoj ulozi Emili Frenč u seriji “Svedok krivičnog gonjenja”, temeljenoj na delu kraljice trilera Agate Kristi. Iako se Emili i Samanta na prvi pogled čine sličnim, Kim je dublje razmišljala o njihovim karakterima.

Biti snažna žena nosi sa sobom veliku odgovornost. To donosi slobodu da iskreno izrazite svoje misli i stavove, ali takođe donosi i osećaj usamljenosti u svetu gde mnogi vole da se kriju iza maski i igraju uloge. Kim je duboko razmišljala o tome šta čini ove snažne žene ranjivim, da li su to same one ili pritisak da se prilagode društvu.Govoreći o Samanti i njenom uticaju na njen profesionalni put, Kim je rekla:“Uvek me privlačilo tumačenje likova žena sa složenim seksualnim identitetima, ali ne na površan način. Smatram da kompleksnost ženskog identiteta, posebno u današnjem društvu, nije dovoljno istražena. Tokom proteklih 15 godina, nakon završetka ‘Seksa i grada’, imala sam priliku da igram likove koji su duboki i višedimenzionalni. Osećam se srećno što u ovoj fazi svoje karijere mogu da istražujem sve izazove i pitanja koja se postavljaju pred ženu u šezdesetim godinama.”Dodala je da je svoj posao i uloge koristila kao svoju vrstu terapije kako bi pronašla odgovore na pitanja koja je postavljala sama sebi. Kim je istakla da je “Seks i grad” posebno bio dragocen jer je prikazivao četiri različite perspektive žene u svakoj epizodi, stvarajući time kompletnu sliku života žene.

“Sada, gledajući unazad, shvatam da je Samantin najveći strah bio strah od bliskosti, a taj strah se čini sveprisutnijim kako stariš. To je oblast kojom se trenutno bavim istražujući da li se ljubav prema sebi sa godinama pretvara u opasnu zavisnost. Ono što najviše cenim kod Samante je njena sposobnost da ne osuđuje ljude i da traži isto od drugih. Kada budete iskreni, možete sebi dozvoliti da vas ne zanima šta drugi misle o vama, ali isto tako da cenite ljude zbog onoga što jesu. Njeno poštovanje i ljubav prema ljudima koji su joj bliski su kamen temeljac njenog karaktera. Verujem da nosim deo te mudrosti u sebi.”Kim Katral je definitivno ostavila dubok trag u svetu glume i ostala inspiracija mnogim ženama širom sveta.

Preporučujemo