Približno 30% svjetske populacije godišnje oboli od gripe. Trenutno se postavlja pitanje stručnjaka o mogućem sučeljavanju između COVID-19 i gripe i koje korake trebamo poduzeti kako bismo se najbolje zaštitili. To je objasnila doktorica Milunka Milinković, epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje “Dr. Milan Jovanović Batut”.

Virus gripe još uvijek nije potvrđen u Srbiji, a sezona gripe obično traje od listopada do svibnja, tijekom kojeg Institut za javno zdravlje provodi epidemiološki nadzor. S obzirom na porast respiratornih infekcija, možemo očekivati da će se grip također registrirati u narednom razdoblju, iako za sada nema potvrđenih slučajeva oboljelih, kaže doktorica Milinković.U prethodnim sezonama, prvi slučaj gripe registriran je već početkom studenog, a vrhunac epidemije dosegnut je u siječnju, s maksimumom u veljači i ožujku.

Sada se također bilježi povećan broj zaraženih COVID-19. Najčešće se radi o blagim do umjerenim oblicima bolesti, a na temelju kliničke slike nije moguće razlikovati infekciju gripom od COVID-a. Zbog toga se uvodi testiranje kako bi se napravila diferencijalna dijagnoza.Prošle sezone, na temelju podataka iz populacijskog nadzora u 2022. godini, registrirano je 350.000 slučajeva bolesti sličnih gripi. Što se tiče broja cijepljenih osoba, ukupno je cijepljeno 304.000 ljudi u Republici Srbiji, a 70% njih su osobe starije od 65 godina, navodi doktorica.Dodaje i da su to uobičajene brojke jer se ne testira svaka respiratorna infekcija kako bi se potvrdila grip. Vakcine će biti dostupne u domovima zdravlja do polovine listopada.

Vakcinacija se posebno preporučuje trudnicama, pacijentima s kroničnim bolestima kao što su kardiovaskularne bolesti, plućne bolesti, osobama s malignitetima, oslabljenim imunološkim sustavom, osobama s kroničnim neurološkim bolestima, metaboličkim bolestima uključujući dijabetes te naravno osobama starijima od 65 godina.Kao i kod svake vakcine, nije 100% učinkovita, ali značajno smanjuje hospitalizaciju i smrtnost. S obzirom na to da svake godine dolazi do manjih promjena u samom virusu, a imunitet nakon vakcinacije ili preležane infekcije traje šest do 12 mjeseci, preporučuje se vakcinacija svake sezone, idealno prije početka sezone, kako bi se stekao imunitet u roku od dvije do tri tjedna, napominje dr. Milunka Milinković.

Preporučujemo