Nedavno istraživanje je otkrilo zabrinjavajuće podatke o pacijentima koji su zatražili pomoć na odeljenju Hitne pomoći zbog bolesti ili stanja povezanih s alkoholom. Prema tom istraživanju, postoji znatno veći rizik od smrtnosti u narednih 20 godina za te pacijente u poređenju s onima koji su dolazili iz drugih razloga. Ova studija, koju je predstavio profesor hitne medicine Drev Richardson sa Australijskog nacionalnog univerziteta u Canberriju, proučavala je pacijente tijekom dvadesetogodišnjeg razdoblja.

U istraživanju je bila uključena grupa od 194 pacijenata s dijagnozama povezanim s alkoholom, koju su liječnici usporedili s kontrolnom grupom od 194 pacijenata koji su imali druge dijagnoze koje nisu bile povezane s alkoholom i zloupotrebom. Rezultati su pokazali da je grupa pacijenata sa dijagnozom povezanom s alkoholom imala 44% više posjeta odeljenju Hitne pomoći u idućih deset godina, te da je njihova stopa smrtnosti u narednih 20 godina bila čak 138% veća u usporedbi s kontrolnom grupom. Profesor Richardson je istaknuo da stvarna stopa smrtnosti možda i jest veća, s obzirom na to da su neki pacijenti umrli tijekom razdoblja istraživanja.

Pacijenti su se javljali na hitni prijem iz različitih razloga, uključujući simptome odvikavanja od alkohola povezane s alkoholizmom ili akutno trovanje alkoholom.Ovo istraživanje je pokrenula studentica medicine Regan Lim, koja je imala osobno iskustvo s negativnim posljedicama alkohola i željela je bolje razumjeti ovu problematiku.Učesnici kongresa su zaključili da bi pacijenti koji završe na Hitnoj pomoći zbog problema s alkoholom trebali dobiti kontinuiranu podršku. Obučeni stručnjaci bi trebali pružiti podršku pacijentima dok su još na odjelu Hitne pomoći i educirati ih o posljedicama konzumiranja alkohola. Ovo bi moglo značajno smanjiti teret koji takvi pacijenti predstavljaju za zdravstveni sustav, posebno za odjele Hitne pomoći.

Liječnici iz Australije analizirali su pacijente koji su dolazili na odjel Hitne pomoći tijekom tri razdoblja: prije početka studije (1998. – 2002.), tijekom studije (2003. – 2012.) i nakon studije (2013. – 2022.). Pacijenti s dijagnozom povezanom s alkoholom su se javili na Hitnu pomoć 522 puta prije početka studije, u usporedbi s 389 pacijenata u kontrolnoj grupi.Također, primijećeno je da se muškarci češće javljaju zbog problema s alkoholom. Više od polovine pacijenata u toj skupini su bili muškarci u srednjim tridesetima, a njihovo stanje je često bilo ozbiljno i zahtijevalo je medicinsku intervenciju unutar pola sata. Većina tih pacijenata (64%) dolazila je na Hitnu pomoć tijekom kasnih večernjih i noćnih sati, između 20:00 i 06:00 sati.

Preporučujemo