Lisne uši se često pojavljuju u proljeće i ljeto jer toplo vrijeme pogoduje njihovom razmnožavanju. Osobito rado napadaju ruže, a njihove kolonije mogu potpuno uništiti biljku, pupoljke i spriječiti cvatnju. Srećom, postoji nekoliko prirodnih i potpuno sigurnih i učinkovitih načina za njihovo uklanjanje

Lisne uši su vitki ružičasti ili zeleni kukci koji žive na donjoj strani lišća i pupoljaka grma ruže. Ovi parazitski insekti hrane se sokom biljke i mogu se brzo razmnožavati, što dovodi do masovnih infekcija koje mogu ozbiljno oštetiti ruže. Osim toga, neke lisne uši prenose virus mozaika ruže, koji uzrokuje da lišće ruže postane blijedo i išarano.

Intenzivna sunčeva svjetlost i toplina mogu biti smrtonosni: Koliko često morate zalijevati svoje vrtno cvijeće?

Intenzivna sunčeva svjetlost i toplina mogu biti smrtonosni: Koliko često morate zalijevati svoje vrtno cvijeće?

Ruže su kraljice svakog vrta, no što kada se počnu sušiti? Lijepo grmlje može se vratiti u život, ovo su ključni koraci

Limune je vrlo lako uzgajati, samo slijedite neka jednostavna pravila i možete ih posaditi na svojoj terasi ili balkonu

Limune je vrlo lako uzgajati, samo slijedite neka jednostavna pravila i možete ih posaditi na svojoj terasi ili balkonu
Obično se pojavljuju u rano proljeće i ljeto, a znakovi zaraze lisnim ušima uključuju uvijeno, ljepljivo ili uvrnuto lišće te promjenu boje pupova i lišća s tamnosmeđim i bijelim mrljama. Zbog suhog i vrućeg vremena lisne uši se masovno razmnožavaju. Tipična oštećenja lisnih uši su deformirani, bezbojni, ljepljivi, sjajni listovi. Fenomen se događa kada lisne uši ubace svoj proboscis u biljke kako bi pristupile soku, ostavljajući ljepljivi trag koji potiče invaziju gljivica koje uzrokuju crne pjegavosti i drugih insekata.

Lisne uši se mogu suzbiti kemijskim insekticidima, ali se mogu suzbijati i prirodnim pripravcima koji su preporučljiviji jer ne štete cvijetu niti njegovom prirodnom okolišu.

Spriječite zarazu lisnim ušima
Prevencija počinje kupnjom ruža. Kupujte samo zdrave, jake biljke. Moraju imati dobro formiran korijen, najmanje 3 stabljike za razmnožavanje i zdravo zeleno lišće. Ruže s golim korijenom trebaju imati neoštećene stabljike za razmnožavanje i što više finog korijenja. Ipak, zdrave mladice i snažan rast ključni su za borbu protiv štetnika.

Uzgoj temeljen na prirodnim procesima i različitim kombinacijama biljaka (kao što je sadnja ruža s lavandom ili lukom) također pomaže u sprječavanju štetnika. Pretjerano gnojivo (koje sadrži dušik) ili nedostatak vode mogu pogoršati zarazu lisnim ušima.

Lisne uši se mogu naći na donjoj strani lišća, pupoljcima i mladom lišću. Jedan od prirodnih načina suzbijanja lisnih uši je prskanje oboljelog lišća i ruža jakim mlazom vode iz vrtnog crijeva. Time se ti insekti uklanjaju s lišća, stabljika i pupoljaka ruže i bacaju na tlo, gdje će ih prirodni grabežljivci pojesti. Ovu metodu najbolje je provoditi u sunčano jutro jer se spore plijesni oslobađaju navečer i noću, a mokre ih ruže mogu lakše apsorbirati i tako potaknuti rast plijesni.

Druga metoda uključuje ručno uklanjanje lisnih uši. U ranim stadijima infekcije učinkovito je orezivati ​​zaražene pupove i lišće na mjestima gdje su se stvorile kolonije. Time ćete spriječiti daljnje širenje lisnih uši po ruži. Ipak, otkinuti dio svakako spalite kako biste uklonili lisne uši i spriječili da ponovno napadnu ružin grm. Ako je nekoliko listova zaraženo, zamka se može učinkovito ukloniti vlažnom krpom ili sapunicom ako je potrebno.

Ekološki prihvatljiv insekticidni sapun
Lisne uši imaju meka tijela s malim otvorima za disanje. Insekticidni sapun djeluje tako da prekriva te otvore i guši ih. Većina lisnih uši će uginuti unutar jednog sata od primjene. Ekološki insekticidni sapun može se napraviti od potpuno prirodnih sapuna, poput tekućeg sapuna od maslinovog ulja. Repelent možete napraviti tako da pomiješate 5 žlica potpuno prirodnog tekućeg sapuna s 1 litrom vode i prskate direktno na lisne uši ručnom prskalicom. Pustite da odstoji sat vremena, a zatim vrtnim crijevom isperite sav preostali sapun i mrtve insekte. Insekticidni sapun ubija lisne uši samo pri izravnom kontaktu i može zahtijevati višestruku primjenu, ali neće ostaviti otrovne ostatke na vašim ružama niti imati štetne učinke na okolnu floru i faunu.

Prirodni insekticidi na bazi biljaka, začina i eteričnih ulja jednostavni su za pripremu i upotrebu.

Za pripremu pripravka od maslačka potrebno je pola kilograma listova maslačka potopiti u 10 litara tople vode i ostaviti dva do tri sata. Procijeđeni insekticid primjenjuje se odmah i postupak se ponavlja svakih deset dana.

Stavite 30 grama nasjeckanog luka u litru vode kako biste dobili lijek od češnjaka. Pustite da odstoji 24 sata, procijedite i poprskajte ruže.

Za prirodni insekticid od crvenog luka trebat će vam sitni vršak grubo naribanog, zatim oko 5 grama naribanog sapuna i litra vode da prekrije luk i sapun. Ostavite da odstoji pet sati prije nego što počnete s ružama.

Ulje ružmarina, ulje nima, ulje klinčića, ulje naranče i mnoga druga ulja mogu se koristiti kao prirodni insekticidi. Razrijedite ih vodom prije nanošenja i nikada ih ne nanosite izravno na biljke.

Mnogi grabežljivi kukci korisni su za vrt i mogu zaštititi ruže i druge biljke u vrtu od lisnih uši. Bubamare, mrežaste mušice, smrdibube i kukci iz roda Orius grabežljivi su kukci koji love ružine uši. Ovi se kukci mogu ciljano kupiti ili prirodno privući u vrt.Na primjer, bubamare privlače biljke kao što su kopar, cilantro i peršin. Bubamare će se popeti na vinovu lozu ruža i početi se hraniti lisnim ušima. No, imajte na umu da neke bubamare mogu odletjeti ako ih pustite u najtoplijem dijelu dana ili kad jako sja sunce, pa ako ih kupujete, najbolje je to učiniti rano ujutro ili navečer.

Druge biljke u vašem dvorištu mogu privući lisne uši ili postati izvor zaraze za vaše ruže. Uklanjanjem izvora smanjit će se vjerojatnost novih infekcija. Tretirajte sve druge biljke u vašem dvorištu koje imaju lisne uši insekticidnim sapunom ili drugim prirodnim tretmanima. Uklonite iz vrta sve korove koji privlače lisne uši, poput čička, gorušice i svilene bube. Lisne uši, s druge strane, ne podnose miris pojedinih biljnih vrsta, pa je najbolje to iskoristiti kako bi ih udaljili iz vrta. Osobito ne vole kadulju, češnjak i origano, pa ga je zgodno posaditi uz ružičnjak..

Preporučujemo