Često se suočavamo s problemima kvarova kućnih aparata i često pravimo pretpostavke o njihovom kvalitetu, ali je važno razmisliti o načinima na koje mi sami možemo pridonijeti očuvanju njihove funkcionalnosti. Iako se uz svaki uređaj isporučuju upute, često zanemarujemo njihovo pažljivo proučavanje, često misleći da je način korištenja očigledan. Nažalost, ove pretpostavke mogu dovesti do čestih grešaka u rukovanju aparata, a evo nekoliko najčešćih.

  1. Ostavljamo vodu u pegli nakon upotrebe: Kada koristimo peglu na paru, trebamo koristiti filtriranu vodu kako bismo izbjegli taloženje kamenca koji može začepiti parne kanaliće. Nakon upotrebe, preporučuje se isprazniti peglu kako ne bi stvarala rđu unutar uređaja.
  2. Korištenje folije u rerni: Ponekad korisnici oblažu dno rerne aluminijskom folijom kako bi izbjegli čišćenje. Međutim, ova praksa može dovesti do pregrijavanja grijača i smanjenog protoka zraka u rerni. Umjesto toga, preporučuje se redovno čišćenje rerne.
  3. Nečišćenje kamenca u aparatu za kavu: Svi aparati za kavu trebaju redovno čišćenje kako bi se uklonili kamenac i ostaci kave koji se nakupljaju unutar uređaja. Inače, kava može promijeniti svoj okus. Limunska kiselina, bijeli ocat ili specijalni proizvodi za uklanjanje kamenca mogu se koristiti za ovu svrhu.
  4. Otvaranje vrata mikrovalne pećnice dok radi: Često nestrpljivo otvaramo vrata mikrovalne pećnice tijekom rada, čime prekidamo strujni tok i možemo oštetiti uređaj.
  5. Nepranje blendera odmah nakon upotrebe: Blenderi trebaju biti očišćeni neposredno nakon upotrebe kako bi se spriječilo stvrdnjavanje čestica hrane i razvoj bakterija. Ako se to ne učini, mehanizam se može oštetiti, a oštrice otupjeti.
  6. Tresenje tostera da uklonite mrvice: Tresenje tostera kako biste uklonili mrvice nakon upotrebe može dovesti do zaglavljivanja mrvica u grijačima i oštećenja uređaja. Preporučuje se čekati da se toster ohladi prije nego što nježno protresete i očistite donji poslužavnik.
  7. Nemjenjanje filtera aspiratora: Filteri aspiratora trebaju biti redovno mijenjani kako bi se spriječilo nakupljanje masnoće i viška pare. Inače, aspirator neće moći učinkovito uklanjati neprijatne mirise. Filteri se obično mijenjaju svakih šest do osam mjeseci.
  8. Stavljanje vruće hrane u hladnjak: Stavljanjem vruće hrane u hladnjak povećava se unutarnja temperatura, što može uzrokovati povećanu potrošnju energije i oštetiti druge namirnice u hladnjaku.
  9. Ispiranje suđa prije stavljanja u perilicu: Većina modernih perilica posuđa dizajnirana je za uklanjanje naslaga hrane s posuđa, stoga prethodno ispiranje može umanjiti njihovu učinkovitost.
  10. Stavljanje prečišćivača zraka tik uz zid: Ako postavite prečišćivač zraka neposredno uz zid, on neće moći učinkovito izvlačiti zrak iz prostorije. Prečišćivač zraka treba staviti dalje od zida kako bi imao dovoljno prostora za izvlačenje i vraćanje zraka.

Promišljen i pravilan način korištenja kućnih aparata može značajno produžiti njihov vijek trajanja i uštedjeti novac.

Preporučujemo