U posljednjih nekoliko mjeseci, širila se glasina o “Rusima koji odlaze”. Ova informacija izazvala je značajnu zabrinutost među stanodavcima u Srbiji, koji su bili posebno zabrinuti zbog mogućih posljedica. S druge strane, zakupci su bili oprezni optimisti, nestrpljivo očekujući potencijalni pad cijena zakupa.

Međutim, na opće iznenađenje, dogodio se potpuno neočekivan preokret u obliku izbijanja otvorenog sukoba između Izraela i Palestine. Pojava ovog sukoba nesumnjivo je zasjenila sve prethodne brige i preusmjerila pažnju na mnogo hitnije pitanje. Postalo je očigledno da u Srbiji trenutno postoji značajan priliv Rusa, što dokazuje popularna Facebook grupa “Za Ruse u Srbiji” koja broji zadivljujućih 26.000 članova.

Posljednjih nekoliko dana, ova grupa je zabilježila dramatično povećanje poruka novopridošlih Rusa koji traže informacije o smještaju i zapošljavanju u Srbiji, prvenstveno motivirani trenutnim sukobom u Izraelu. Značajan broj pojedinaca koji se prethodno nije povezivao s planiranjem posjete Srbiji, sada intenzivno razmišlja o pronalasku smještaja ili zapošljavanju, često navodeći da dolaze iz okoline Gaze. Također, valja napomenuti da se neki izjašnjavaju i o svom porijeklu iz susjednih zemalja.

Ono što posebno intrigira jeste otvorena namjera značajnog broja ovih pojedinaca da dođu u Srbiju radi traženja vize. U svjetlu nedavnih zbivanja u Izraelu, posebno uzimajući u obzir da Srbija leži u neposrednoj blizini izraelske granice, mnogi parovi i obitelji, poput mene i mog supruga, donose ključne odluke o preseljenju u Crnu Goru ili Srbiju. Važno je napomenuti da moj suprug potječe iz Moldavije, dok sam ja ruske nacionalnosti. Naš glavni motiv za ovaj korak je olakšavanje procesa dobivanja neophodnih viza, počevši s VN vizom, a zatim nastavljajući s osnovnim vizama za Portugal.

Preporučujemo