U nedjelju, snažna oluja, popraćena jakim vjetrovima, niskim temperaturama i obilnom snježnom poplavom, zahvatila je različite regije Rumunjske, Bugarske i istočnih dijelova Srbije, stvarajući izazovne uvjete za stanovnike ovih područja. Osim toga, nepovoljno vrijeme proširilo se na malo širu zonu, posebno na okrug Moldavije. Prema izvješćima rumunjskih medija, snijeg je intenzivno padao u Bukureštu, glavnom gradu, te u Tulcei, regiji koja se graniči s Ukrajinom. U nedjelju je u Bukureštu zabilježena šteta na devet vozila, dok je 11 stabala srušeno uslijed nevremena.

Posebno teška situacija razvila se u regiji Tulcea, gdje je značajan broj vozila bio blokiran na glavnim prometnicama. Prema informacijama Inspektorata za izvanredne situacije, 15 vozila s oko 32 osobe ostalo je zaglavljeno na cesti, a taj broj se do kraja dana povećao na 78 vozila s otprilike 63 osobe. Spasilačke ekipe su brzo reagirale i uspjele su pružiti pomoć onima koji su ostali blokirani u pogođenom području. Dodatno, u regiji Tulcea, veliki broj kućanstava, njih 47.119 smještenih u 53 naselja, ostao je bez električne energije.

U planinskom masivu Maranga, situacija nije bila manje zahtjevna, a spasilačke ekipe nisu pomogle samo onima kojima je bila hitna pomoć, već su među njima bili i turisti te planinari. Rumunjska spasilačka služba izvijestila je o nedavnom incidentu u vezi s organiziranom skupinom koja se suočila s olujnim uvjetima. Navodno, u grupi je bilo malo instruktora, što nije bilo proporcionalno broju turista prisutnih u toj situaciji. Šteta je što su neki pojedinci odlučili krenuti rutom usred oluje, kad je već bio debeli sloj snijega od 15 centimetara, a kiša je padala nekoliko dana unatrag, čineći uvjete neprigodnima za planinarenje.

Slična okolnost dogodila se i u Bugarskoj, gdje su snježne padaline pogodile jugozapadne regije zemlje. Prema priopćenju, žuto upozorenje na snazi je za pet regija: Sofiju, Pernik, Ćustendil i Blagoevgrad. Tijekom cijele noći, skupina od osam autobusa s ukupno 500 putnika bila je blokirana na određenom dijelu ceste koja povezuje Bugarsku i Rumunjsku. Prema izvješću Vesti, sjeveroistočno područje Bugarske zahvatilo je snježno nevrijeme koje je znatno otežalo promet, uz više od 1000 naselja koja su ostala bez struje zbog nepogoda. Meteorolozi najavljuju da će se nepovoljni uvjeti zadržati i tijekom idućih dana, s očekivanjem sličnih vremenskih prilika. Stabilizacija vremena očekuje se tek krajem tjedna.

Preporučujemo