Danijela Lazić, koja je zaposlena kao nastavnica geografije u Osnovnoj školi “Knez Ivo od Semberije” u Bijeljini, nedavno je izrazila svoju zabrinutost na društvenim mrežama nakon što je postala žrtvom napada učenika.

U svojem obraćanju, gospođa Lazić počinje opisom događaja u kojem je nepoznati maloljetni učenik napao nju, koristeći veliki kamen s promjerom od približno 10-15 centimetara umjesto običnog kamenčića. Napad se dogodio iznenađujuće, s udaljenosti od približno metra do metra i pol, pri čemu je kamen završio udarivši je u glavu. Očito, učenik nije razmišljao o posljedicama svog postupka i nije shvatio ozbiljnost napada na život osobe.

Gospođa Lazić također ističe da joj je rečeno kako je učenik imao pun džep kamenja, a u blizini je pronađen i odbačen par makaza. Cijeli incident je zabilježen sigurnosnim kamerama škole. Važno je napomenuti da ona nikada prije nije vidjela tog maloljetnika niti mu predavala, s obzirom na to da su radili u različitim smjenama. Napad je bio potpuno neopravdan, nasilan i iznenadan, i gospođa Lazić nije bila meta iz bilo kojeg razloga. Napad se dogodio u trenutku kada je pokušavala profesionalno održati svoj posljednji sat nastave, prisustvovati Nastavničkom vijeću i što prije se vratiti kući kako bi se posvetila svom djetetu. Napad se mogao dogoditi bilo kojoj osobi koja se zatekla u školi, uključujući i druge učenike. Postoji čak mogućnost da je ovaj incident možda spriječio potencijalne buduće napade u školi.

Gospođa Lazić izražava žaljenje zbog toga što se traže motivi napada te što se krivnja pripisuje prosvjetnim djelatnicima, umjesto da se istraži stvarni uzrok propasti društva i obitelji uopće. Zašto je ovaj mladić počinio takav napad? Zašto je odlučio ugroziti ili čak oduzeti nečiji život uz pomoć ogromnog kamena? Možda ni sam nije svjestan razloga. Pitanje o motivima i krivnji trebali bi ostaviti nadležnim institucijama, a ne tražiti nagađanja i mišljenja neupućenih osoba na društvenim mrežama. Ovaj incident mogao se dogoditi bilo kome od nas, stoga moramo razmisliti o tome što kao društvo možemo učiniti kako bismo spriječili nasilje u školama. Gospođa Lazić također ističe da se nekad činilo da se takvi incidenti događaju negdje daleko, no ovaj slučaj jasno pokazuje da to nije tako.

Podsjećamo, prije nekoliko dana, maloljetnik je napao nastavnicu, udarivši je kamenom u glavu, što je rezultiralo njezinim prevozom u bolnicu zbog ozljeda glave.

Preporučujemo