Poznat po svojim sposobnostima pročišćavanja zraka, Spathiphyllum je nesumnjivo jedna od naših deset najčešćih sobnih biljaka. Obično se mogu naći u supermarketima po vrlo pristupačnim cijenama. Pored svojih sposobnosti pročišćavanja zraka, poznata je i kao biljka koja se lako održava.

Karakteristična karakteristika ljiljana mira su njegovi bijeli cvjetovi, zbog čega se često naziva i “bijelo jedro”, dok ćete ga na engleskom najčešće naći pod nazivom “mirovni ljiljan”. Pored cvjetova, Spathiphyllum ima prelijepe, sjajno zelene listove.

Važno je s vremena na vrijeme očistiti prašinu sa listova kako bi biljka mogla bolje fotosintetizirati i istovremeno izgledati ljepše.

Možete se istuširati ili nježno prebrisati biljku vlažnom krpom (preporučujem krpu od mikrovlakana jer je najnježnija prema listovima). Čak i nakon tuširanja, dobro je obrisati listove krpom kako biste uklonili nakupljenu prašinu i lišću dali puni sjaj.

Održavanje lišća na ovaj način također sprječava razmnožavanje štetočina.

Spathiphyllum (Spathiphyllum) | Rasveta
Osim što pročišćava zrak, ova biljka je poznata i kao biljka koja može preživjeti na mjestima sa slabim osvjetljenjem.

Iako je istina da mirnim ljiljanima nije potrebno toliko svjetla da bi preživjeli, svakoj biljci treba barem malo svjetla.

Činjenica da može preživjeti na mjestima sa malo svjetla je samo dobar vodič.Ako imamo neku drugu biljku kojoj je potrebno više sunčeve svjetlosti, trebamo dati prednost postavljanju ove biljke ispred prozora, dok se spathiphyllum može postaviti nekoliko metara u prostor.

Naravno, sve ovo zavisi od osvetljenja u vašem domu i količine svetlosti koja dolazi kroz vaše prozore.

Ako su vaši prozori okrenuti prema jugu, zapadu ili istoku, onda možete posaditi mirni ljiljan nekoliko metara dalje od ovih prozora.

Međutim, ako se radi o sjevernom prozoru, najbolje je biljku postaviti što bliže prozoru kako biste maksimalno iskoristili ograničeno osvjetljenje.

Ako ljiljan stavite ispred prozora okrenute prema jugu, važno je da ga zaštitite u popodnevnim satima kada je najjači kako mu listovi ne bi bili oštećeni i izgoreli.

Zimi sunce neće biti toliko jako da ne bi oštetilo vaše biljke, ali kada temperature počnu rasti, osigurajte svojim biljkama “sjenu” od jakog popodnevnog sunca. Najlakše rješenje za mene je svijetlo bijela zavjesa koja i dalje propušta svjetlost, ali sada više nije direktna već je difuzna i sigurna za moje biljke.

Spathiphyllum-Cvijeće

Obilježje ove biljke su njeni nježni bijeli cvjetovi.

Međutim, mirni ljiljani često možda uopće ne žele da nam procvjetaju.

Ono što ovdje igra najveću ulogu je svjetlost, količina svjetlosti koju prima ljiljan.

Spathiphyllum rijetko cvjeta na ograničenom svjetlu, pa ako želimo da nas nagradi cvijećem moramo ga premjestiti na mjesto s boljim svjetlom.

Spathiphyllum (Spathiphyllum) | Zalijevanje
Spathiphyllum treba zalijevati kada se tlo počne sušiti. Kada se prvih nekoliko centimetara zemlje osuši, dobar je znak da uskoro zalijete.

Nikada nije dobro stalno zalijevati, a da se zemlja barem malo ne osuši.

Možda ste negdje čuli da Spathiphyllum voli vodu i da mu je potrebno često zalijevanje, ali ova izjava se lako može pogrešno shvatiti.

To ne znači da tlo mora ostati vlažno cijelo vrijeme, to samo znači da ljiljan koristi više vode od bilo koje druge biljke i da će se njegova zemlja brže sušiti. Zato nije dobro pamtiti kada treba zalijevati, ali prije zalijevanja opipajte tlo da vidite da li je zaista potrebno zalijevati biljku.

Postoji nekoliko faktora koji utiču na učestalost zalivanja i faktori koji utiču na suvoću tla. Više o tome pročitajte u članku – Kada zalijevati sobne biljke.

Ako redovno zalijevate svoje miroljubive ljiljane, možete naići na iste probleme kao i bilo koja druga biljka kada ih previše zalijevate. Najčešći i najveći problem s prekomjernim zalijevanjem je trulež korijena. Kada korijenje počne trunuti zbog viška vlage, cijela biljka će brzo uvenuti.

Često se nađem u situaciji da mi moj miroljubivi ljiljan drastično spušta lišće govori “ej, zar ne vidiš da mi treba voda”.

Već je crveno upozorenje da mu je potrebno zalijevanje i definitivno ne morate čekati. Ali kako to biva, nije uvijek sve riješeno onako kako bi trebalo. Ako primijetite da su listovi vašeg Spathiphylluma opali, odmah ga zalijte.

Koji je najbolji način za zalijevanje Spathiphyllum?
Prije nego što pređemo na sam način zalijevanja, želio bih da istaknem da je vrlo važno da vaš Spathiphyllum posadite u posudu sa drenažnim otvorom na dnu kroz koji može oticati sav višak vode. To nam samo olakšava život tako da ne moramo razmišljati o tome da li se višak vode nalazi na dnu tegle.

Kod Spathiphylluma važno je adekvatno zalijevanje.

To možete učiniti na više načina. Možete koristiti metodu zalijevanja “odozdo”, u veću posudu sipajte nekoliko centimetara vode, u nju stavite ljiljan mira i pričekajte pola sata – sat da on sam upije vlagu.

Naravno, ova metoda funkcionira samo ako postoje rupe na dnu posude u kojoj se uzgaja ljiljan.

S obzirom da Spathiphyllum voli piti vodu, volim da često koristim ovu metodu kada je zalijevam. Tako sam znao da je imao dovoljno vode.

Možete koristiti i metodu zalijevanja “odozgo”, jednostavno sipajući na površinu tla. Ovdje je važno ponoviti postupak nekoliko puta kako bi se osiguralo da dovoljno vode prolazi kroz tlo – zbog čega sam prije naglasio “dovoljno vode”.
Kad zalijevam na ovaj način, obično biljku odnesem u kadu ili sudoper jer se tamo višak vode najlakše otiče. Počeo sam zalijevati i čekao da voda počne da curi iz drenažnih rupa. Zatim sam ponovio isti postupak još nekoliko puta dok je voda nastavila da curi kroz rupe. Volim raditi čisto ovako kako bih osigurao da voda dopre do svih korijena.

Preporučujemo