Kritički pregledi u nauci o hrani i ishrani navode da su jabuke ključne u održavanju kardiovaskularnog zdravlja. Oni štite krvne sudove i smanjuju krvni pritisak. Američko udruženje za srce (AHA) navodi da je flavonoid kvercetin, koji se takođe nalazi u jabukama, antihipertenziv.

Budući da jabuke sadrže dosta ugljenih hidrata, mogu da pruže dozu energije prije ili nakon vežbanja. Možda ćete doživjeti i podizanje raspoloženja jer vam pomažu u oslobađanju serotonina, smatra stručnjak za ishranu dr Džoš Aks.

9 razloga zbog kojih je jabuka najzdravije voće na svijetu

 

Međutim, on kaže da ako jedete previše jabuka, mogli biste da primjetite oscilacije šećera u krvi, a to bi moglo da vas navede i da žudite za većom količinom šećera.

„Za ljude sa lošim metaboličkim zdravljem ili dijabetesom, previše šećera iz voća može da pogorša osetljivost na insulin ili da ometa učinak lekova za dijabetes“, kaže dr Aks.

Jabuka je kraljica voća: Ova biljka je istinska riznica zdravlja - Azra  Magazin

Mnogi ljudi danas zbog prskanja izbjegavaju jabuke, ali to ne bi trebalo da radite. Broj jabuka koje bi trebalo da konzumirate kako bi ove hemikalije stvarno imale negativan efekat na vaše tijelo bio bi nevjerovatno veliki broj, piše Eat This, Not That.

Deset jako dobrih razloga zašto trebaš jesti jabuke svaki dan | missZDRAVA

Prema analizi organizacije „Alliance for Food and Farming“ (AFF), žene bi mogle da pojedu do 850 jabuka prije nego što bi ti pesticidi mogli da imaju štetne efekte na njihovo tijelo. Ipak, uvijek je dobro znati šta se nalazi u onome što konzumirate.  Zbog djelovanja na probavni sistem, jabuku treba izbjegavati jesti u večernjim satima. Moguće će prouzročiti stvaranje plinova. Također, kiselina koju sadrži može nakon konzumacije u večernjim satima uzrokovati neugodan osjećaj žgaravice.

Preporučujemo