Kornelije Bata Kovač rođen je samo nekoliko minuta uoči Nove 1942. godine u Nišu, što je tada bilo pravo čudo, gdje je živio sve do 1946. godine, kada se sa roditeljima preselio u Suboticu, rodni grad njegovog oca. Njegov deda Kornel Kovač bio je muzičar, radio je i kao dirigent u Subotičkoj operi, otac Josip je svirao u Subotičkoj filharmoniji i sa orkestrom Univerzal otkrivao jazz, a bavio se i komponovanjem.

Okružen instrumentima, Kornelije i njegov brat Mihajlo (svojevremeno je bio član grupe Delfini, kasnije se posvetio TV novinarstvu a od 2001. godine je bio ambasador Jugoslavije u Austriji), vrlo rano su se zainteresovali za muziku, pohađali su nižu muzičku školu, odsjek klavir, pišu domaći mediji.

Preminuo Kornelije Kovač
Pored klasičnog muzičkog obrazovanja Kornelije Kovač posvećuje mnogo vremena džez i rok muzici. Prvu kompoziciju pod nazivom “Pusti trotoari” Kovač komponuje već sa četrnaest godina – 1956. godine. Prvi javni nastup mladi Kovač je imao u subotičkoj gimnaziji koju je pohađao na tada popularnim popodnevnim čajankama.

Karijeru profesionalnog muzičara počinje 1961. godine kada formira svoju prvu grupu – “BKB” u Sarajevu, koja postaje uvaženi džez trio tog vremena. Godine 1963. sa ovom grupom nastupa na YU džez festivalu na Bledu u Sloveniji.

Preminuo Kornelije Kovač

Poslije godina u kojima je vodio različite orkestre u Bosni, Kornelije Kovač se pridružuje najpopularnijoj sarajevskoj pop grupi “Indeksi”. Sa njima nastupa na dva mjeseca dugoj turneji po Rusiji.

Preminuo legendarni kompozitor Kornelije Kovač

 

Poslije ovog velikog profesionalnog iskustva, 1968. godine kada se doselio u Beograd, Kornelije Kovač osniva jednu od najznačajnijih jugoslovenskih grupa svih vremena – “Korni grupu”.  Iza njega su ostale kćerke koje su također muzički aktivne.

Preporučujemo