Srpska pravoslavna crkva danas slavi praznik Vavedenje Presvete Bogorodice, što označava svečano sećanje na dolazak trogodišnje Marije u Jerusalimski hram i njeno predanje Bogu. Ovaj praznik, koji se proslavlja u vreme velikog Božićnog posta, podseća vernike na duhovni značaj Marijinog života i njenog posvećenja Bogu.

Bogorodica, rođena u Nazaretu, potiče iz porodice Svetih pravednika Joakima i Ane. Njeno ime, Marija, dobila je na rođenju, a već kao beba često je pratila svoje roditelje u jerusalimski hram. Prema predanjima, Marija je rođena uz blagoslov Božji, jer je Ana, njena majka, dobila dete u sedamdesetim godinama nakon molitvi i zaveta. Pre trudnoće, Ana i Joakim su se obavezali da će, ako imaju potomstvo, posvetiti svoje dete hramu. Tako je Marija već u svojoj trećoj godini uvedena u hram u Jerusalimu, gde ju je dočekao otac Svetog Jovana Preteče, prvosveštenik Zaharije.

Vavedenje, proslavljen 4. decembra, predstavlja ulazak Presvete Bogorodice u hram, a istovremeno je i slava manastira Hilandara. Ovaj događaj označava Marijinu devetogodišnju službu u hramu, gde je živela posle smrti svojih roditelja. Nakon toga, prema predanju, udaje se za Josifa, 80-godišnjeg udovca s odraslom decom. Ova unija ispunjava stroge propise o životu devojke i udovca, a Marija živi u Josifovoj kući isto posvećeno kao i u hramu, postajući prva monahinja koja je život posvetila Bogu.

U crkvenom kalendaru za decembar 2023. godine, 4. decembar slavi se kao ženski praznik, posebno važan za porodilje i žene koje traže blagoslov za potomstvo. Tradicionalno, tog dana izbegavaju se važni poslovi, a veruje se da će poštovanje ovog praznika doneti sreću i blagostanje. Vernici pažljivo posmatraju vremenske prilike, tražeći znakove o tome kakva godina može da ih očekuje. Ova verovanja prenose se s kolena na koleno, čineći Vavedenje značajnim kulturnim i verskim nasleđem. Posebna pažnja se stavlja na vremenske uslove, s uverenjem da oni odražavaju karakter naredne godine. Sunčan dan označava lepu i sunčanu godinu, dok kiša ili jak vetar ukazuju na plodnu ili nerodnu godinu, respektivno.

Preporučujemo